Lavrov uoči posjeta Mađarskoj: o proturuskim sankcijama, Sjevernom toku 2, …

Proturuske sankcije u suprotnosti su s gospodarskim interesima Mađarske. Ali Budimpešta mora podržavati takvu politiku kao članica Europske unije i NATO saveza, izjavio je, između ostalog, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u razgovoru za mađarski medij Magyar Nemzet uoči posjeta toj zemlji. 

Sergej Lavrov tom je prigodom demantirao mišljenje kako će plinovod Sjeverni tok 2 (SP-2) povećati ovisnost Europe o opskrbi ruskim plinom.

“Njegovim puštanjem u rad osigurat će se dodatna diverzifikacija tranzitnih ruta za „plavi energent“ bez povećanja njegovih količina u ovom trenutku. Održive opskrbe plinom europskim potrošačima mogu se odvijati najkraćim putem, što će dovesti do smanjenja “ekološkog otiska” od transporta”, kazao je Lavrov.

Dodao je kako Rusija ne odbija poštivati ​​postojeće sporazume o isporuci svog plina u Europu. Istodobno, tranzitne zemlje u budućnosti će se morati natjecati za pravo na tranzit, a ne pokušavati diktirati vlastite uvjete.

“Tako će u strateškom planu SP-2 ojačati europsku energetsku sigurnost za sljedeća desetljeća”, zaključio je šef ruske diplomacije.

U međuvremenu će polaganje cijevi Sjeverni tok 2 u njemačkim vodama biti završeno 12. rujna, izvješćuje američki Bloomberg pozivajući se na njemačkog pomorskog regulatora.
Plinovod je trenutačno dovršen 99%. Prema navodima Gazproma, preko pet i pol milijardi kubnih metara plina može se isporučiti Europi kroz SP-2 tijekom preostalih nekoliko mjeseci ove godine.

Nakon dostizanja punog kapaciteta, zapremine će narasti gotovo deset puta – do 55 milijardi kubičnih metara. Opskrba kroz plinovod Sjeverni tok (1) u prvoj polovici godine neznatno je porasla, premašivši 33,5 milijardi kubičnih metara prirodnog plina.

Inače, i jedan i drugi plinovod imaju identičan maksimalni kapacitet – 55 milijardi m3 plina godišnje.

 

Komentari

komentar
You may also like