Lavrov upozorio EU na posljedice njenih budućih poteza prema Rusiji

Danas i sutra u Bruxellesu će se održati summit EU, na kojemu će čelnici zemalja članica razgovarati o novim sankcijama protiv Rusije. O tome smo opširnije izvijestili jučer (vidi poveznicu ispod teksta).

Maloprije je stigla vijest iz Moskve, prema kojoj je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio na reakciju Rusije na, kako kaže, bilo kakve provokacije i neprijateljske poteze zapadnih zemalja.

Šef ruske diplomacije izjavio je kako linija EU koja obuzdava Rusiju jača.

“Posljednja ‘novost’ bila je promocija od Europske unije nove trijade načela odnosa s Rusijom. Sada je prvo mjesto dano “odbijanju” i “zadržavanju” naše zemlje. I treće načelo – „interakcija“ – ograničeno je isključivo na „teme od interesa za EU“. Postavlja se pitanje: očekuje li uistinu Bruxelles ozbiljno da će odnose izvući iz slijepe ulice koristeći takvu namjerno konfrontacijsku shemu? Kolege bi trebale jasno shvatiti kako neće biti “jednostrane igre”, kazao je Lavrov u intervjuu za medij “Argumenti i fakti“.

Naglasio je i slijedeće: “Rusiju ne možete uplašiti sankcijama i prijetnjama. Nastavit ćemo odgovarati na bilo kakve provokacije, neprijateljske poteze – ako je potrebno, oštro, ali proporcionalno.“ Pri tom je skrenuo pozornost na, kako kaže, kontinuirano otvoreno miješanje u unutarnje stvari Rusije, kao, na primjer, u situaciju oko blogera (kako ga naziva ruska vlada s obzirom kako on nije političar već aktivist) Alekseja Navaljnog.

“Jednostrane sankcije protiv ruskih građana i pravnih osoba se šire. Neutemeljene optužbe protiv nas se repliciraju”, kazao je Lavrov i ponovio svoju raniju tezu kako su odnosi između Ruske Federacije i Europske unije svedeni na minimum.





“2014., djelujući pod pritiskom Sjedinjenih Država, što su sami Amerikanci u to vrijeme otvoreno priznali, Bruxelles je osobno srušio arhitekturu interakcije koja je stvorena tijekom dva desetljeća. To nije bio naš izbor. Štoviše, uvijek smo neprestano pokušavali dovesti Europsku uniju do uzajamno korisne suradnje u područjima konvergentnih interesa. Nažalost, europska birokracija jednostavno je stavila na policu mnoge naše prijedloge”.

Istodobno je istaknuo kako je Rusija i dalje zainteresirana za rad s Europskom unijom i zemljama članicama u duhu pragmatizma i uzajamnog poštovanja, poštujući općepriznata načela međunarodnog prava.

„Na toj osnovi uspješno gradimo interakciju s velikom većinom država Euroazije, Afrike i Latinske Amerike. Siguran sam da možemo puno postići u suradnji s našim europskim susjedima”, zaključio je prvi čovjek ruske diplomacije.





Na summitu EU razgovarat će se o novim sankcijama protiv Rusije

 

Komentari

komentar

You may also like