Lavrov upozorio: Rusija neće propustiti brodove NATO-a u Azovsko more

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov dao je danas ni malo optimističan intervju za francuske medije Le Figaro, Paris Match i RT France, u kojem je poteze NATO saveza nazvao provokacijskim.

Lavrov je naglasio kako Ukrajina želi dovući vježbe NATO saveza u Azovsko more (malo, zatvoreno more između teritorija Rusije i Ukrajine, izvana omeđeno Krimskim poluotokom), ali da do toga neće doći jer ugovor s Kijevom zahtjeva obostranu suglasnost za prolaz vojnih brodova u taj akvatorij. Pri tom je poteze NATO saveza nazvao provokativnim.

„Gomilanje oružja na našim granicama, tendencija za modernizacijom prometne infrastrukture u Europi s ciljem da bi američkom teškom naoružanju… bilo lakše doći do naših granica, otvoreno provokativne vježbe, ne naše i Kineske usred Sibira, već u Ukrajini, Gruziji i Crnom moru“, izjavio je Lavrov u intervjuu, obrazlažući svoj stav.

Dodao je, kako se sve to događa uz već usvojenu novu američku nuklearnu doktrinu, prema kojoj se jako snižava prag primjene atomskog oružja, izrađuju atomske bombe vrlo male snage s razvidnom namjerom da ih se učini sredstvom vođenja ratova.

Ruski šef diplomacije kazao je kako je dijalog između Rusije i NATO saveza praktički prekinut, pojasnivši, da je NATO predlagao njegovu obnovu, ali samo da bi se raspravljalo o stanju u Ukrajini, što znači, optužiti Moskvu „za sve smrtne grijehe“.

Lavrov je kazao da su praktički svi oblici suradnje Rusija-NATO zamrznuti, ali i suradnja po pitanju Afganistana, borbe protiv terorizma i td.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like