Lavrov: Zaljevske zemlje nam neće uvesti sankcije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se zemlje Zaljevskog vijeća za suradnju (GCC) neće pridružiti Zapadu u uvođenju sankcija Moskvi zbog sukoba u Ukrajini, prenosi Al Arabya News.

“Aspekte međunarodne situacije, koji su povezani s događajima Zapada oko Ukrajine, dobro razumiju naši partneri iz država Zaljevskog vijeća za suradnju”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji. “Cijenimo i potvrdili smo danas još jednom da smo zahvalni na uravnoteženom stajalištu koji zauzimaju prema ovom pitanju na međunarodnim forumima i u praksi odbijajući se pridružiti nelegitimnim, jednostranim zapadnim sankcijama koje su uvedene protiv Rusije”, dodao je ruski ministar.

SAD i EU uvele su Rusiji oštre sankcije nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio napad na Ukrajinu 24. veljače. U međuvremenu, zemlje Zaljeva pozivale su i još pozivaju na diplomatska rješenja. Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan rekao je Lavrovu da je njegova kraljevina spremna uložiti diplomatske napore kako bi pomogla u rješavanju sukoba. Lavrov se u Rijadu sastao s dužnosnicima ministarstava vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Katara, Bahreina i Omana. Ruski diplomat je rekao da Moskva i zaljevske zemlje namjeravaju dalje razvijati svoje partnerstvo unatoč rastućim napetostima između Rusije i SAD-a.

Komentari

komentar

You may also like