Lavrov: Zapad gubi hegemoniju; EU vodi „agresivna rusofobna manjina“

Zapadne zemlje gube svoju hegemoniju u svijetu, “konci kontrole” izmiču im iz ruku, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u svom govoru u sveučilištu Immanuel Kant u Kalinjingradu.

“Ovi pokreti Zapada, u nekim slučajevima prilično nagli, nažalost će se nastaviti. Zapad gubi svoju hegemoniju, a niti kontrole cijelog svijeta izmiču mu iz ruku. Ovo je bolno, a postoji želja … s nekim novim agresivnim koracima, s proaktivnim koracima kako bi se zadržala ova dominacija”, kazao je Lavrov.

Osvrnuo se i na politiku Bruxellesa prema Rusiji, kazavši kako on pristupa utilitarno prema suradnji s Moskvom i da u cijelosti u EU „bal predvodi agresivna rusofobska manjina“. To je, kazao je dalje Lavrov, „neiskorjenjivi mentalitet naših europskih kolega“. „Tamo postoje zdravi političari, koji shvaćaju glupost takve linije, ali svejedno balom tamo upravlja rusofobska manjina, vrlo agresivna“, kazao je ruski šef diplomacije.

Osvrnuo se i na aktualno stanje u Afganistanu, kazavši kako je još prerano govoriti o priznanju talibana. Rusiji se ne žuri s priznavanjem talibanske vlade.

Pritom je dodao kako je kontraproduktivno nametanje bilo kakvog oblika vlasti toj zemlji izvana.

“Dobro poznajemo Afganistan, uvjereni smo u ono što sam rekao – kako je ova zemlja uređena i koliko je kontraproduktivno pokušati joj nametnuti neke druge oblike vladavine. No, Amerikanci su pokušali učiniti ono što su tamo nazvali demokracijom”, kazao je ruski ministar.





Podsjećamo: danas ranije Sergej Lavrov je kazao kako Rusija neće tolerirati miješanje u svoje unutarnje stvari pod krinkom različitih institucija civilnog društva. Upozorio je i na pojedine glasove sa Zapada koji idu u smjeru ne priznavanja rezultata predstojećih ruskih parlamentarnih izbora koji će se u drugoj polovici rujna.

 

Komentari

komentar





You may also like