Lavrov: Zapad pokušava preokrenuti proces stvaranja policentričnog svijeta

Zapad pokušava preokrenuti proces stvaranja policentričnog svijeta, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na internetskom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a. 

Moskva istovremeno poziva sve zemlje da bezuvjetno slijede svrhe i načela Povelje Ujedinjenih naroda u izgradnji svoje vanjske politike.

Među njima su, kazao je Lavrov, osiguravanje i poštivanje suverene jednakosti država, odbijanje prijetnji silom i njezine uporabe, kao i neuplitanje u unutarnje stvari drugih zemalja i rješavanje sporova političko-diplomatskim sredstvima.

Ruski ministar diplomacije rekao je kako smatra štetnim radnje koje zaobilaze UN, a čiji je cilj uzurpiranje procesa donošenja odluka za koje se tvrdi da se primjenjuju na globalnoj razini.

“Istodobno, popis demokracija koje će biti pozvane na ovaj summit prirodno će sastaviti Sjedinjene Države”, naglasio je ruski diplomat.

Prema Sergeju Lavrovu, neke zapadne zemlje razvijaju pravila u zatvorenim formatima, a zatim ih nameću svima. To je koncept takozvanog “uređenja temeljenog na pravilima“. A ta su pravila, naglasio je Lavrov, zamišljena kao zamjena za međunarodno pravo.





Lavrov je dodao da bi stvaranje novog kluba interesa moglo dodatno pogoršati međunarodne napetosti, produbiti linije razdvajanja u svijetu kojem je potreban plan ujedinjenja više nego ikad.

 

 





Komentari

komentar

You may also like