Lavrov: Zapad stvara buku oko izvoza žita iz Ukrajine kako bi preuzeo kontrolu nad Crnim morem

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da Zapad umjetno diže buku oko problema izvoza žita iz Ukrajine kako bi preuzeo kontrolu nad Crnim morem, piše Anadolu Agency.

Lavrov je na tiskovnoj konferenciji u indonezijskom gradu Denpasaru istaknuo da zapadne zemlje inzistiraju na stvaranju “nadzornog mehanizma” uz sudjelovanje vojnih snaga NATO-a koji će kontrolirati prolaze od Crnog mora do Istanbula i dalje u Sredozemno more.

Uz pomoć Turske, Rusija je “spremna pružiti sigurnost konvojima” do Istanbulskog tjesnaca, Sredozemnog mora i tržišta kupaca, rekao je. “Nevolja je u tome što zapadne kolege žele stvoriti neku vrstu međunarodnog nadzornog mehanizma za ovaj proces uz sudjelovanje snaga NATO-a. Savršeno razumijemo njihovu zavjeru”, naglasio je ministar.

Lavrov je rekao da je tijekom govora na G20 o izvorima prehrambene krize podsjetio na prisilno uvođenje “zelene transformacije” i miješanje u tržišne mehanizme, uključujući umjetno reguliranje ponude i potražnje. Rusija je sa svoje strane spremna za pregovore s turskim i ukrajinskim kolegama o pitanjima vezanim uz izvoz žitarica, a također je spremna isporučiti globalnom tržištu raspoložive energetske resurse, rekao je.

Lavrov je, osvrćući se na stajalište zapadnih zemalja o Ukrajini, rekao da, dok pozivaju na mirovne pregovore, istovremeno nastavljaju opskrbljivati ​​Ukrajinu oružjem kako bi osigurali njezinu pobjedu na bojnom polju. “Ako Zapad ne želi (mirovne) pregovore, već pobjedu Ukrajine nad Rusijom na bojnom polju – onda Rusija nema o čemu razgovarati sa Zapadom jer on ne dopušta Ukrajini da prijeđe na mirovni proces”, zaključio je Lavrov.

Na pitanje o ostavci britanskog premijera Borisa Johnsona, Lavrov je rekao da se Johnson pokazao kao čovjek koji juri za publicitetom i čvrsto drži vlast. Johnson je provodio agresivnu politiku prema Rusiji, koristeći kao izliku događaje u Ukrajini, a njegove su aktivnosti naglo porasle nakon Brexita, rekao je Lavrov, objasnivši to nastojanjem Londona da ostane važna sila. Napomenuo je da je Ujedinjeno Kraljevstvo posljednjih mjeseci gradilo savezništvo s baltičkim državama, Poljskom i Ukrajinom kako bi imalo uporište na kontinentu za promicanje svoje politike, koja neće uvijek uzeti u obzir interese EU-a.





Lavrov kritizirao G7 zbog bojkota događaja G20

Lavrov je kritizirao zemlje G7 zbog nedolaska na prijem dobrodošlice G20, koji je organizirala Indonezija, rekavši: “To je njihovo shvaćanje protokola, pristojnosti i etičkih pravila.”

Dodao je da je Zapad taj sastanak općenito zloupotrijebio. Umjesto da slijede mandat G20 i raspravljaju o pitanjima gospodarstva i pronalaženju rješenja za održivi razvoj, zapadne zemlje pretvorile su G20 u drugu platformu za antirusku propagandu, ustvrdio je. “Očito je da oni (zapadne zemlje) ne koriste G20 za svrhe za koje je stvoren”, naglasio je.





Lavrov je dodao da je na marginama sastanka G20 održao nekoliko plodonosnih bilateralnih sastanaka s kolegama iz Argentine, Brazila, Indije, Kine, Turske, Južne Koreje i Indonezije. Svi sastanci protekli su u prijateljskom duhu i potvrdili su zajednički stav o daljnjem razvoju veza, naveo je.

Komentari

komentar

You may also like