Lažna obavijest izraelske vojske o kopnenom napadu je bila zamka za Hamas

Jučer oko 9 sati navečer izraelsko pješaštvo i tenkovi pridružili su se artiljerijskim jedinicama uz granicu s Gazom. Do tog momenta, glasnogovornici vojske manje ili više suptilno su najavljivali mogućnost kopnenog napada unutar granica Gaze. Koristili su rečenice koje mogu imati više značenja. Na primjer, govorili su o kopnenoj invaziji “prema Gazi” (ali ne i u Gazi). Premjer Natenyahu davao je povoda takvim špekulacijama kada je, nekoliko sati prije govorio:” kampanja protiv Hamasa daleko je od završene” i da “od strane Izraela pristiže još akcije”.

No, nakon što se vojska okupila uz granicu, 17 minuta iza ponoći, glasnogovornik IDF-a poslao je nedvosmislenu izjavu stranim i domaćim novinarima kako su kopneni napadi započeli unutar pojasa Gaze, piše Haaretz. Nekoliko minuta poslije, IDF-ov ured glasnogovorništva objavio je na Twitteru: “IDF-ove zračne i kopnene snage trenutno napadaju unutar pojasa Gaze.”

Očekivano, naslovnice skoro svih poznatijih medija (uključujući i u Hrvatskoj), govorile su o takvom napadu koji je puno veća vijest od uzajamnog raketiranja. Naime, kopnene snage Izraela samo su dva puta prekoračile granice Gaze (2009. i 2014.).

Problem jest što se to nije dogodilo. Kopnene snage nisu prešle granice Gaze. Ono što se jest dogodilo je da su se militantni pripadnici Hamasa požurili spremiti se za takav kopneni napad, piše Jerusalem Post. Oni koji su bili nezaštićeni, pohrlili su prema sustavu strateški ključnih podzemnih tunela (tzv “Metro”). Oni koji su već bili u tunelima počeli su oprezno izlaziti, promatrati, montirati minobacače i pripremati protutenkovsku obranu. Dakle, osim što je dio njih bio izložen napadu iz zraka, odali su i strateške pozicije, točne lokacije i ulaze u “Metro”. No, dogodilo se ono što nisu očekivali. Uslijedio je strahovit i brz zračni napad Izraela koji je trajao 40 minuta. U njemu je 160 borbenih aviona zasulo, sada izloženiji, “Metro” s 450 bombi.

“Metro” je ključan sustav podzemnih tunela u Gazi dugačak nekoliko desetaka kilometara. Njime se odvija transport ljudi i oružja koji je sigurniji od raketa ispaljenih s teritorija Izraela, ali i udaljeniji od “očiju” izraelskih obavještajaca. Dok mediji izvještavaju da je napad bio snažan, službene procjene vojske o učincima napada još nema.

U ime izraelske vojske glasnogovornik Jonathan Coricus se ispričao novinarima za propust i preuzeo odgovornost za grešku, piše Haaretz. Ipak, povlačenje prvotne izjave se dogodilo više od sat vremena nakon objave, taman nakon što je zračni napad bio gotov. Dakle, vrlo vjerojatno se radilo o namjernom obmanjivanju svjetskih medija kako bi, mimo volje novinara i urednika, bili upotrebljeni kao vojni “alat”.





Palestinska strana izvještava o 119 umrlih od kojih su 40 žene i djeca. Izraelska strana očekivano nema podataka o palestinskim žrtvama, ali nakon više napada su obavijestiti da su eliminirali nekoliko desetaka džihadista ili njihovih zapovjednika uz destrukciju ključnih zgrada i bitnih sjedišta. Čitajući informacije izraelske strane, dalo bi se naslutiti da je broj ubijenih puno veći od 119 i da su uglavnom u pitanju vojnici.

Komentari

komentar





You may also like