Le Drian: Odluka Australije je „nož u leđa“ Francuskoj. To ne rade saveznici

Ne prestaju francuske reakcije nakon sinoćnje objave o stvaranju trojnog pakta AUUKUS (Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD), u sklopu kojeg je Australija jednostrano raskinula sporazum s Francuskom o izgradnji podmornica i prihvatila američku i britansku tehnologiju za izradu svoje podmorničke flote na atomski pogon.

Tako je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, u programu radija France info, nazvao odluku Cambere o raskidu navedenog sporazuma „ubodom u leđa“.

Naglasio je da je Pariz uspostavio odnos povjerenja s Canberrom. Međutim, sada su, prema njegovim riječima, ti odnosi potkopani.

“I danas sam ljut, s velikim osjećajem gorčine u svezi raskida ovog ugovora. To saveznici ne rade”, kazao je revoltirano Le Drian.

Podsjetio je kako se o ovom sporazumu razgovaralo dvije godine – od 2014. do 2016., i naglasio kako očekuje pojašnjenja od australske i američke strane.

O temi potpisivanja novog trojnog pakta u Indo-tihooceanskoj regiji, usmjerenog protiv Kine, izvijestili smo jutros, a vijest možete pogledati ovdje.
Stvoren pakt AUUKUS: vojni savez Australije, V. Britanije i SAD-a protiv Kine

 

Komentari

komentar
You may also like