Le Drian: Rusija nije zainteresirana za jaku Europu i njene interese u Africi

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian smatra kako Rusija “nije zainteresirana za jaku Europu”, uključujući i njenu jaku poziciju na afričkom kontinentu.

“Mislim kako je u interesu Rusije pod vodstvom Vladimira Putina da Europa nije jaka, prvo, na samom europskom kontinentu, a drugo, u Africi. U našem je interesu imati strukturnije i dinamičnije odnose s Afrikom”, kazao je Le Drian u za radio RTL odgovarajući na pitanje pokušava li Rusija destabilizirati Francusku u Africi, a vijest prenose i RIA Novosti.

S tim u svezi je podsjetio na navodnu prisutnost ruske privatne vojne tvrtke Wagner u Maliju, dodajući da se protiv nje pripremaju europske sankcije. Istodobno, predstavnik francuskog Glavnog stožera, pukovnik Pascal Yanni, ranije je kazao kako francuska vojska nije pronašla dokaze o prisutnosti tvrtke Wagner u spomenutoj afričkoj državi, navode RIA Novosti.

S druge strane ruski državni vrh odbacuje optužbe spomenute vrste. Tako je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov  12. studenog izjavio kako su optužbe na račun Rusije da je poslala plaćenike u Mali neutemeljene i da je Moskva francuskim kolegama objasnila kakvu suradnju s Malijem ima u vojnoj sferi.

S obzirom na predmetnu vijest, čini se kako „francuske kolege“ tim objašnjenjem baš i nisu previše zadovoljni. Ali niti sa stavovima vlastitog vojnog vrha.

 
Komentari

komentar

You may also like