Ledenjak s Tibeta očuvao 15 tisuća godina stare viruse

Zanimljivu vijest iz svijeta znanosti objavio je američki časopis Microbiome, koji navodi kako su američki znanstvenici pronašli tridesetak vrsta nepoznatih virusa u uzorcima drevnog leda s tibetanske visoravni.

Biolozi s državnog sveučilišta Ohio analizirali su dva temeljna uzorka uzeta 2015. godine s ledenjaka Gulia u zapadnoj Kini čija se starost leda procjenjuje na 15 tisuća godina. U njemu su pronađeni genetski kodovi 33 virusa, od kojih su četiri već bila poznata, a 28 su potpuno novi, objavljuju RIA Novosti.

Ledenjaci pohranjuju mnoštvo informacija o povijesti Zemlje dok zarobljavaju čestice prašine, tragove plinova, mikroba i biljnih tvari iz okoliša. Iz jezgri uzetih prilikom bušenja ledenjaka mogu se dobiti podaci o drevnoj klimi, sastavu atmosfere i vrstama koje su postojale u različitim točkama povijesti.

Prema istraživačima, najmanje polovica otkrivenih virusa vratilo se u život nakon što se led otopio. To je vrlo važan podatak, jer svake godine ledenjaci Tibeta smanjuju se zbog topljenja, a drevni virusi dolaze na površinu.

“To su virusi koji mogu napredovati u ekstremnim uvjetima”, objašnjava jedan od sudionika istraživanja, dr. Matthew Sullivan, profesor mikrobiologije na Državnom sveučilištu Ohio.

Da bi dešifrirali ove potpise, znanstvenici su razvili novu ultra čistu metodu sterilizacije leda kako bi se izbjegla kontaminacija uzorka suvremenim mikrobima (što je ozbiljan problem za takve studije).
“Možda će nam ova metoda pomoći da pronađemo genetske sekvence u drugim ekstremnim ledenim uvjetima, poput Marsa, Mjeseca ili bliže nama u pustinji Atacama”, kaže Sullivan.

Virusi nemaju zajednički univerzalni gen, pa se njihova identifikacija i dodjela imena odvija u nekoliko faza. Da bi se to učinilo, uspoređuju se skupovi gena novih i poznatih virusa koji su već uneseni u baze podataka.

Analiza je pokazala da su znanstvenici prethodno susreli samo četiri virusa iz ledene kape Gulia. Pripadaju bakteriofagima – virusima koji zaraze bakterije. Prema istraživačima, oni su najvjerojatnije podrijetlom iz tla ili biljaka, a ne od životinja ili ljudi.

Autori djela nadaju se kako će njihovo otkriće pomoći u praćenju povijesti evolucije virusa i boljem razumijevanju promjena koje su se dogodile u okolišu u prošlosti.

 

Komentari

komentar
You may also like