Libanon više ne može plaćati svoju vojsku i traži pomoć

Vojska Libanona je unaprijed zatražila pomoć od donora uoči sastanka UN-a koje organizira Francuska. Uobičajeni zahtjevi prije ovakvih konferencija su pomoć pri treniranju, opremi ili naoružanju libanonske vojske. No, ovaj puta je riječ o zahtjevima kakvi obično dolaze od zemlje pogođene ratom ili prirodnom katastrofom.

Libanon je pred bankrotom ili je već i prešao tu granicu. Svjetska banka izvještava da je riječ o najgoroj krizi u Libanonu od 1850-tih. Zemlju je zahvatila duboka inflacija, a nedavno je i Turska prestala slati električnu energiju Libanonu.

Uz ionako male plaće vojnika, inflaciju i porast cijena hrane, vojnicima prijeti glad. “Činimo i nemoguće kako bi olakšali ekonomski teret naših vojnika”- kazao je zapovjednik Joseph Aoun.

Stanje u Libanonu je otežala i velika eksplozija u luci u Beirutu prošle godine od koje infrastruktura glavnog grada još nije oporavila.

Vojska traži od međunarodnih donora “mlijeko, gorivo, lijekove i rezervne dijelove za vozila”. Iz vojske javljaju da je pomoć potrebna “što je prije moguće”.

Francuska je najavila pomoć u lijekovima i rezervnim dijelovima za oklopna vozila i helikoptere. SAD, glavni financijer libanonske vojske, podići će iznos donacije s 15 milijuna dolara na 120 milijuna.





Glavni donori hrane libanonskoj vojsci su: Egipat, Turska, UAE i Francuska.

Komentari

komentar





You may also like