Libanonski predsjednik: Hezbollah nije kriv za eksploziju u Bejrutu

Foto: aljazeera.com

Predsjednik Libanona Mishel Aoun, inače predstavnik libanonskih kršćana-maronita (katolika), izjavio je za talijansku novinu Corriere della Sera (u broju objavljenom 18. kolovoza), kako je nemoguća verzija da je snažna eksplozija u luci glavnog grada Bejruta bila izazvana detonacijom u skladištu oružja šijtskog libanonskog pokreta Hezbollah. To je izrekao u vrijeme kada se upravo takva verzija nastavlja plasirati u pojedinim arapskim medijima. Pritom je predsjednik Aoun dodao kako će biti proučene sve verzije toga tragičnoga incidenta.

Libanonski predsjednik izjavio je kako Hezbollah ne skladišti svoje oružje u bejrutskoj luci, što se podudara s riječima vođe te organizacije šeika Hassana Nasrallaha koji je odlučno opovrgao vijesti da Hezbollah čuva svoje oružje u toj luci. Nasrallah je također izjavio kako Hezbollah čeka rezultate istrage i da će, ako se njome utvrdi  kako se radi o „činu sabotaže“ od strane Izraela, on „platiti jednaku cijenu“.

Michel Aoun je za navedeni talijanski medij izjavio, da, neovisno o tome što se čini kako se ovdje radi o nesretnom slučaju, on osobno želi izbjeći optužbe da ne želi saslušati svačija mišljenja.

Podsjećamo: snažna eksplozija amonijevog nitrata, nepropisno uskladištenog u bejrutskoj luci još od 2014. g., dogodila se 4. kolovoza. Prema posljednjim podacima, poginulo je 178 osoba, deseci ljudi je nestalo, dok ih je ranjeno više od 6000. Bez krova nad glavom ostalo je više od 300 tisuća stanovnika libanonske prijestolnice. Zbog svega toga ova se eksplozija od pojedinih komentatora uspoređuje i s mini-nuklearnom eksplozijom. Nedugo potom Bejrut su zahvatili masovni prosvijedi ljutitih građana koji traže odgovore i krivce za nastalu katastrofu. Rezultat prosvijeda bio je i pad libanonske vlade na čelu s premijerom Hassanom Diabom.

 





 

Komentari

komentar





You may also like