Libanonski predsjednik traži od Rusije satelitske snimke s dana eksplozije u Bejrutu

Libanonski predsjednik Michel Aoun službeno je zatražio od Rusije satelitske snimke snimljene na dan kada se dogodila eksplozija luke u Bejrutu u kolovozu 2020., objavio je libanonski predsjednički ured u priopćenju na Twitteru u petak.

“Predsjednik Aoun službeno je zatražio od ruskog veleposlanika da obavijesti svoju vladu o želji Libanona da dobije satelitske snimke snimljene na dan eksplozije u luci u Bejrutu”, stoji u priopćenju. Na dan 4. kolovoza 2020. snažna eksplozija potresla je luku libanonske prijestolnice, za koju se procjenjuje da je bila ekvivalentna 1500 tona TNT-a. Udarni val eksplozije uništio je i oštetio tisuće zgrada u gradu i šire, pri čemu je poginulo 219 ljudi, a 6500 je ozlijeđeno. Više od 300 000 ljudi izgubilo je svoje domove. Prema libanonskom ministarstvu unutarnjih poslova, do eksplozije je došlo nakon što se skladište u kojem se nalazilo više od 2700 tona amonijevog nitrata zapalilo tijekom zavarivanja.

Unatoč sukobima, nemirima i prosvjedima još nitko nije osuđen zbog propusta, a akteri se međusobno optužuju za zataškivanje i korupciju. Nakon eksplozije, Libanon je potonuo u još dublju ekonomsku, humanitarnu i političku krizu. Ukoliko Rusija ustupi svoje snimke Libanonu, mogle bi pomoć rasvijetliti što se točno dogodilo taj dan.

Komentari

komentar

You may also like