Libanonski sustav vodoopskrbe je na rubu kolapsa

UNICEF je izvijestio kako 77% kućanstva Libanona ne može kupiti dovoljno hrane. Nedostaje goriva, električne energije i lijekova. Svjetska banka je stanje u Libanonu proglasila jednom od najvećih svjetskih ekonomskih kriza od 1850-tih. Stanje u Libanonu je otežala i velika eksplozija u luci u Beirutu prošle godine od koje infrastruktura glavnog grada još nije oporavila. Stanje je nestabilno i u političkom smislu jer ne mogu oformiti novu vladu, a upravo formiranje vlade je glavni preduvjet za pomoć od međunarodnih institucija. Vlade nema već skoro godinu dana. Svjetska banka tvrdi da je političko stanje direktno odgovorno za krizu, a nagla rušenja standarda građana ovakvog tipa su obično vezana uz ratove.

Turska je ranije zatvorila dovod električne energije u Libanon. Libanon je zatražio od međunarodne zajednice pomoć za financiranje vojske. Humanitarnu pomoć su ponudili čak i iz Izraela koji s Libanonom ne održava diplomatske odnose zbog podrške Hezbollahu.

No, iako su stanovnici ove izmučene države često gladni, javlja se novi, čak i hitniji problem: žeđ. UNICEF tvrdi da u iduća 4 do 6 tjedna državi prijeti gašenje sustava vodoopskrbe. Čak 71% stanovništva, preko 4 milijuna ljudi i milijun izbjeglica, je u hitnoj i neposrednoj opasnosti od gubitka vode, izvijestio je jučer UNICEF. Razlog je nedostatak goriva koje je potrebno za pokretanje pumpi. Osim toga, nedostaje rezervnih dijelova za infrastrukturu vodoopskrbe, ali i klora za čišćenje vode.

 

 

Komentari

komentar





You may also like