Libija dobila novu vladu, a Egipat se rješava generala Haftara

Jesu li u Libiji na vidiku tektonske političke i vojne promjene? Odgovor je, vjerojatno – potvrdan, Naime, u Švicarskoj je, na Forumu o libijskom političkom dijalogu, koji je u trajao od 1. do 5. veljače u Ženevi, izabran novi premijer jedinstvene vlade Libije i tri člana predsjedničkog vijeća, čija će glavna zadaća biti održavanje nacionalnih izbora u cijeloj zemlji 24. prosinca. Predsjedničkim vijećem predsjedava bivši diplomat Mohammad Younis Menfi, a za premijera je izabran Abdel Hamid Dbeiba. Tu su odluku podržale SAD, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Italija i Njemačka. Dakle, odstranjen je dosadašnji premijer vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fayez al-Sarray, blizak saveznik Turske.

A kada je to tako, i kada je očito da se traži nova politička ravnoteža u toj, čitavo jedno desetljeće dugim građanskim ratom razdiranoj sjevernoafričkoj zemlji, red je i da se s političke pozornice odstrani i suprotnu figuru tog spektra – generala Khalifu Haftara, zapovjednika Libijske nacionalne vojske – LNA, istoka zemlje.

U tom kontekstu treba promatrati i današnju vijest:

Egipat planira ponovo otvoriti svoje veleposlanstvo u libijskoj prijestolnici Tripoliju prvi put nakon šest godina. To obilježava prijelaz na pomirljiviji pristup vodstva najveće arapske republike prema organizacijama sa sjedištem u zapadnoj Libiji, izvješćuje 17. veljače panarapska televizija  Al Arabiya.

Egipat je, naime, jedan od najistaknutijih pobornika i zaštitnika spomenutog zapovjednika Libijske nacionalne vojske Khalife Haftara , čije su snage bezuspješno pokušavale od travnja 2019. zauzeti Tripoli, u kojem zasjeda Vlada nacionalnog sporazuma (GNA) koju podržava Ankara. Egipat je u Haftaru gledao najbolju opciju za obranu svoje zapadne granice s Libijom, a u tome su ga podupirali i UAE sa zajedničkim ciljem suzbijanja islamističkih snaga koje podupire panislamska organizacija Muslimanska braća, navodi spomenuti medij.

Kairo namjerava otvoriti veleposlanstvo u Tripoliju i konzulat u Bengaziju na istoku Libije. Izvori spomenutog medija ukazuju na “restrukturiranje” egipatske politike prema Libiji nakon neuspjeha Haftarove vojne kampanje u zemlji.





Kairo je svoje veleposlanstvo u libijskom glavnom gradu zatvorio 2014. godine.

Komentari

komentar





You may also like