Libija odbila zahtjev EU o izgradnji izbjegličkih kampova na svom teritoriju

Libija neće graditi kampove za ilegalne migrante niti sklapati bilo kakve poslove s Europskom unijom oko primitka migranata koji se iz EU protjeruju.

To je u intervjuu njemačkom mediju Bild izjavio libijski predsjednik vlade nacionalnog jedinstva Fayez Al-Sarraj.

–          EU razmatra nastavak protjerivanja izbjeglica natrag u Sjevernu Afriku. EU želi izgraditi tzv. sidrišne centre, između ostalog i u vašoj zemlji.

Ne, kod nas toga neće biti. Mi smo strogo protiv toga da europska vlada razmješta ilegalne migrante, koje više ne želi u EU, u našoj zemlji. Mi također nismo suglasni ni za kakve daljnje poslove s EU oko razmještaja ilegalnih migranata kod nas. Europskoj uniji je bolje porazgovarati s državama iz kojih k njima ljudi dolaze i izvršiti pritisak na te zemlje. Mi s njima nećemo sklapati nikakve poslove. Začuđen sam kako nitko u Europi više ne želi primati migrante, a pri tom nas oni mole primiti još stotine tisuća ljudi.

–          Vi ste govorili o borbi s organizatorima ilegalne migracije. Što mislite, može li Libija surađivati po tom pitanju sa stranim vojskama?

Ne smije se boriti s ilegalnom migracijom na račun razmještaja stranih vojnika u Libiji. Tim više, što mi to nikada nećemo prihvatiti. Po tom pitanju potrebno je ulaganje međunarodnih napora, poglavito zato, što je mreža ilegalne migracije međunarodna. Također je važno da europski političari bolje razumiju stanje u Libiji. Ja sam već službeno pozvao kancelarku Angelu Merkel, i nadam se da će ona uskoro doći u Libiju.
Podsjećamo: u Libiji traje sukob između niza oružanih organizacija za nadzor nad ključnim infrastrukturnim i energetskim objektima i državom u cjelini. Osim vlade nacionalnog jedinstva, koja djeluje u Tripoliju i na čijem je čelu F. Saraj (podupire je UN), postoji i paralelna vlada na istoku zemlje, u Tobruku, na čijoj se strani bori Libijska nacionalna vojska na čelu s maršalom Khalifom Haftarom, iza kojeg u osnovi stoje Egipat, UAE, ali i Rusija i Francuska.

Brojni analitičari često su govorili, kako su se migracijska kriza i teroristički rizici u Europi i u regiji MENA (Bliski istok i Sjeverna Afrika) pogoršali nakon vojne intervencije SAD-a i NATO saveza u Libiji 2011.g. Tada su tzv. pobunjenici (a u stvarnosti, klasični divljaci i teroristi) ubili predsjednika Muammara Gaddafija, nakon čega je razrušena središnja vlada, a država praktički prestala funkcionirati i raspala se na dijelove.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like