Libijska bojišnica: Haftarova LNA osvojila Al-Asabu

S libijskog bojišta stižu poroturječne informacije o uspjesima svake od međusobno suprostavljenih strana – vojske međunarodno priznate vlade u Tripoliju na čelu s premijerom Fayezom al-Sarrajem i Libijske nacionalne vojske (LNA) na čelu s generalom Khalifom Haftarom koju podržava istok Libije.

O primirju (navodno zbog muslimanskih blagdana), kojega je Haftar jednostrano predložio nakon nedavnog (18. svibnja) teškog poraza njegovih snaga i gubitka strateški važne vojne baze Al-Watiya 140 kilometara južno od glavnog grada Tripolija nema niti riječi. Obje strane jedna protiv druge poduzimaju zračne napade i nastoje omesti kopnene operacije istodobno na nekoliko dijelova bojišnice. A jedna od najaktivnijih posljednjih dana svakako je ona u zoni grada Al-Asaba, 120 kilometara zapadno od Tripolija.

Jučer su mediji bliski generalu Haftaru izvijestili kako su njegove postrojbe nakon „žestokih borbi“ protiv vladinih snaga stavile Al-Asab pod svoj nadzor. Prije tih informacija i na društvenim mrežama počele su se pojavljivati snimke koje prikazuju Haftarove vojnike u Al-Asabu, usprkos izjavama vlade u Tripoliju da je taj grad ostao pod nadzorom njoj odanih snaga.

Neovisno o tome, jasno je kako se posljednjih dana (nakon gore spomenutog teškog poraza Haftarovih snaga i njihovog povlačenja iz strateški važne baze Al-Watiya) linija bojišnice stabilizirala i da je LNA uspjela zadržati liniju obrane na određenim smjerovima prodora vladinih snaga, pa čak prijeći i u protunapade. Prema jučerašnjim navodima medija Al-Masdar News, Haftarove se snage sada probijaju prema gradu Garyanu (80 kilometara južno od Tripolija), koji je pod nadzorom vladinih snaga.

Podsjećamo: Libijsku nacionalnu vojsku (LNA) i generala Haftara podržavaju Egipat, UAE, Rusija i Francuska, dok snage međunarodno priznate vlade u Tripoliju podržavaju Turska i Katar. Osim toga, u Libiji djeluju i različite privatne vojske pa je jasno kako se i „proxy war“ u toj zemlji odvija punom snagom, što i ne čudi s obzirom na interese vanjskih silnica oko libijske nafte ali i onih geostreteške i geopolitičke prirode.

 





Komentari

komentar

You may also like