Libijska obavještajna služba o dolasku okrutnih militanata iz Sudana

Zapovjedništvo vojnih snaga libijske vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju sinoć je priopćilo kao je primijećeno dovlačenje novih snaga suparničke Libijske nacionalne vojska  – LNA, pod zapovjedništvom generala Khalife Haftara, u veliku zračnu bazu Al-Joufra, smještene 100-tinjak kilometara južno od lučkog grada Sirta i 450 kilometara istočno od Tripolija (info: The Libya Observer).

Obavještajna služba vladinih snaga, javlja, kako se radi o prebacivanju kontingenta boraca sudanskog pokreta Janjaweed, okrutnih militanata – sastavljenih najvećim dijelom od Arapa iz sjeverne regije Rizeigat, poznatih po rijetko viđenim zločinima u zapadnoj sudanskoj regiji Darfur u vrijeme građanskog rata od 2003.-2010. godine. Obavještajci vladinih snaga također navode kako su u navedenu zračnu bazu stigli i pripadnici ruske privatne vojske Wagner, kao i plaćenici iz Sirije i Jemena. U bazu je stiglo i 112 komada teške tehnike i drugog vojnog materijala, navodi se u priopćenju.

Vlada u Tripoliju navodi kako je zapovjedništvo LNA mobiliziralo stotine čadskih i sudanskih plaćenika u središtu za obuku u gradu Eilahu, i uspostavilo nadzorne točke uz prometnicu Sirt – Al-Joufra. Vladinim snagama izdana je zapovijed za spremnost na odgovor u slučaju bilo kakvog kršenja primirja.

Ovdje treba dodati kako se i libijske vladine snage, od aktivnog ulaska Turske u vojni sukob u Libiji na strani vlade premijera Fayeza Al-Sarraja početkom ove godine, također intenzivno popunjavaju borcima iz drugih zemalja – najviše onima iz turskoj odanih organizacija u sirijskoj sjevero-zapadnoj regiji Idlib, ali i utamničenim pripadnicima terorističke organizacije „Islamska država“ na teritoriju Turske. Nitko u ratovima nije nevin, pa tako i u ovom libijskom – u kojemu se itekako snažno sudaraju silnice mnogih, moćnih stranih igrača. Jer ulozi u tom ratu su golemi – kako oni energetski, tako i geopolitički i geostrateški.

Komentari

komentar





You may also like