Libijski general Haftar u Moskvi s ruskim ministrom obrane

Zapovjednik Libijske nacionalne vojske general (samoproglašeni maršal) Khalifa Haftar jučer se u Moskvi sastao s ruskim ministrom obrane Sergeyem Shoygu, a razgovarali su o pitanjima sigurnosti u regijama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, priopćilo je u srijedu rusko Ministarstvo obrane.

„U Ministarstvu obrane održan je susret ministra obrane Ruske Federacije Sergeya Shoygu sa zapovjednikom Libijske nacionalne vojske  maršalom Khalifom Haftarom. Tijekom susreta razmotrena su pitanja sigurnosti u bliskoistočnoj regiji i Sjevernoj Africi, kao i borbe s međunarodnim terorizmom i riješenja kriznoga stanja u Libiji“, navedeno je u priopćenju ruskog Ministarstva obrane.

Libijska nacionalna vojska pod zapovjedništvom Haftara nadzire najveći dio libijskog teritorija: čitav istočni i manji dio južnog dijela Libije, uključno i glavne luke i naftne terminale na obali Sredozemnog mora (Bengazi , Sirt). Haftara podupire Vijeće parlamenta sa sjedištem u sjeveroistočnom libijskom gradu Tobruku, a od vanjskih igrača otvoreno ga podupiru Egipat, UAE, Francuska i Rusija, iako ova posljednja to ne potvrđuje. Međutim  Moskva, navodno, preko Egipta naoružava Haftarovu vojsku, a sam general je završio rusku vojnu akademiju i govori ruski jezik, prije dvije godine sastao se sa ruskim ministrom obrane na ruskom nosaču zrakoplova u egipatskom akvatoriju Sredozemnog mora i još niz toga. S druge strane Egipat je životno zainteresiran za nadzor sigurnosnog stanja uz svoje zapadne granice tj. na istoku Libije, a nisu rijetke i njegove vojne operacije protiv islamističkih terorista u tom dijelu Libije. UAE nerjetko sudjeluju u borbama na strani Haftara sa svojim zrakoplovstvom, dok Francuska sudjeluje sa svojim specijalnim postrojbama u pojedinim operacijama Libijske nacionalne vojske, uglavnom u zonama ključnih luka.

Ostali dio Libije pod nadzorom je različitih isamističkih skupina (Misurata) ili plemenskih vođa (jug zemlje), dok međunarodno priznata vlada u Tripoliju jedva kontrolira sam glavni grad, a nerjetko vodi ogorčene borbe i za nadzor tamošnje zračne luke.

U svakom slučaju, Libija je duboko podjeljena i potpuno disfunkcionalna zemlja, neizvjesne budućnosti.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like