Libijski izbori su propali i nema naznake izlaska iz političke krize

Libijski parlament priopćio je da se predsjednički izbori planirani za petak neće održati i nije odredio novi datum, ostavljajući mirovni proces u kaosu, a sudbinu privremene vlade u neizvjesnosti, prenosi Reuters.

Priopćenje parlamentarnog izbornog odbora bila je prva službena objava odgode, koja je bila donekle očekivana s obzirom na sporove oko pravila, uključujući podobnost nekoliko glavnih kandidata koji izazivaju podjele.

Na kocki je mirovni proces koji se smatrao najboljom nadom za okončanje desetljeća kaosa i nasilja koje je zahvatilo Libiju otkako je u pobuni uz podršku NATO-a s vlasti svrgnut Moamer Gadafi 2011. godine.

Velik broj Libijaca već se prijavio za dobivanje glasačkih listića, što je, kako su političari sa svih strana u Libiji rekli, znak snažne želje naroda za glasanjem. Međutim, nakon mobilizacije naoružanih skupina u Tripoliju i drugim zapadnim područjima, kolaps izbornog procesa mogao bi dodatno pogoršati lokalne sporove i pokrenuti nove sukobe.

Frakcije, kandidati i strane sile su iza kulisa razgovarali o tome mogu li se izbori još održati s kratkim odgodom ili je potrebno dulje odgađanje kako bi se postigao dogovor o pravnoj osnovi glasovanja. U međuvremenu je ugrožen i status privremene vlade koja je postavljena u ožujku kao dio istog mirovnog procesa, jer joj je parlament sa sjedištem na istoku u rujnu uskratio povjerenje. U današnjem priopćenju izbornog odbora od srijede dodaje se da vladi istječe mandat u petak.

Izbori su prvotno sazvani u skladu sa smjernicama koje je podržao UN i koje su predviđale istovremene parlamentarne i predsjedničke izbore 24. prosinca, na Nacionalni dan Libije. Međutim, u političkim institucijama u zemlji nije postignut dogovor o ustavnoj osnovi za izbore ili o pravilima. Uz malo dogovora o pravilima ili o tome tko će ih provoditi ili rješavati sporove, ulazak kandidata koji su izazvali velike podjele u predsjedničku utrku pokrenuo je kolaps procesa.

Trojica najistaknutijih kandidata, istočni zapovjednik Kalifa Haftar, sin bivšeg diktatora Saif al-Islam Gadafi i privremeni premijer Abdulhamid al-Dbeibah, izazvala su najveće podjele. Haftar je mnogima u zapadnoj Libiji bio neprihvatljiv nakon njegovog napada na Tripoli 2019-20. koji je uništio dijelove glavnog grada. Gadafija je sud u Tripoliju osudio za ratne zločine i mrze ga mnogi od onih koji su se borili u pobuni 2011. godine. Dbeibah je obećao kada je postavljen na mjesto premijera da se neće kandidirati na izborima, a njegov ostanak na dužnosti uoči izbora naveo je mnoge njegove suparnike da kažu da je imao nepravednu prednost.





Komentari

komentar

You may also like