Libijski parlament dozvolio egipatsku vojnu intervenciju u Libiji!

Libijski parlament, sa sjedištem na istoku te zemlje, u gradu Tobruku, usvojio je odluku prema kojoj, u slučaju nužde, egipatska vojska može izvršiti vojnu intervenciju u toj zemlji.

„Mi se pozivamo na usuglašene napore između dva bratska naroda – libijskog i egipatskog, kako bismo nanijeli poraz okupatoru i očuvali našu zajedničku sigurnost i stabilnost u našoj zemlji i regiji“, navodi se u izjavi libijskog parlamenta. Naglašava se kako „egipatska vojska ima pravo  miješanja, kako bi zaštitila libijsku i egipatsku nacionalnu sigurnost, ako uvide neizbježnu ugrozu za sigurnost naših dviju država“.

Podsjećamo: egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi krajem lipnja je govorio o „crvenoj crti“ u libijskom sukobu koju Egipat neće dozvoliti prijeći snagama vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju, kojima aktivnu vojnu i političku potporu pruža Turska. Radi se o namjeri vladinih snaga (za koju imaju otvorenu potporu Turske) za osvajanje strateški bitnog lučkog grada Sirta na Sredozemnom moru, kao i baze Al-Joufra 100-tinjak kilometara južnije od njega. I taj grad i spomenuta zračna baza trenutačno se nalaze pod nadzorom Libijske nacionalne vojske (LNA), pod zapovjedništvom generala Khalife Haftara, kojega podržava istok Libije, odnosno spomenuti libijski parlament smješten u Tobruku (taj je parlament, također, poput vlade u Tripoliju, zakonito tijelo libijske države, izmješteno na njezin istok nedugo nakon početka građanskog rata u toj zemlji i svrgavanja Muammara Gaddafija s vlasti). Libijsku nacionalnu vojsku u osnovi, kada je riječ o bliskoistočnoj regiji, podržavaju Egipat i UAE, a vladu premijera Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju Turska i Katar.

Ova odluka ne znači i automatski ulazak egipatske vojske u tu zemlju, već, kako i sama kaže, ostavlja tu mogućnost prema procijeni Kaira. Ona Kairu daje nužni pravni legitimitet za vojnu intervenciju, sličan onomu na koji se poziva Ankara kada svoju vojnu umješanost na libijskom tlu pravno pokriva sporazumom o vojnoj pomoći potpisanim s vladom u Tripoliju krajem prošle godine. Taj je sporazum libijski parlament u Tobruku proglasio ništavnim, isto kao i onaj o morskom razgraničenju između dviju država na Sredozemnom moru (isključivi gospodarski pojasevi dviju zemalja) kojemu se oštro protive Grčka, Cipar, Egipat i Izrael, a osudili su ga SAD i EU.

Zoran Meter: Egipatska vojska priprema se za izbacivanje turskih snaga iz Libije!
 

Komentari

komentar

You may also like