Licemjerje Zapada: zatvaranje očiju na nacističke proslave u Ukrajini

I ove godine ukrajinski radikalni nacionalisti proslavili su obljetnicu stvaranja nacističke divizije “SS Galicija”. U srijedu su se okupili u Kijevu i proslavili 78. obljetnicu divizije stvorene 1943. koja je pomagala nacističkoj Njemačkoj u borbi protiv Sovjetskog saveza. Dvjestotinjak ekstremnih desničara, dobrim dijelom obučenih u vojne uniforme i uz nacističko znakovlje zauzelo je paravojnu formaciju i promarširalo Kijevom, piše RT.

Nacističku diviziju većinski sastavljenu od ukrajinskih dobrovoljaca porazila je Crvena armija 1945., a divizija je sudjelovala i u borbama protiv partizana u Jugoslaviji i Slovačkoj.

Da su neonacisti tako što probali napraviti u zapadnoj Europi, Njemačkoj ili Rusiji svatko od ovih kvazi vojnika imao bi prilike razmišljati o svojim postupcima iza zatvorskih rešetaka. U Ukrajini se od 2014. ovakvi skupovi događaju svake godine nekoliko puta, često u organizaciji udruga kao što su Svoboda, Patrioti Ukrajine ili Desni sektor. No, ono što je najzanimljivije jest da zapadni mediji i političari o ovim događajima masovno šute.

Iznimka od međunarodne šutnje ove godine su Njemačka i Izrael. Obje zemlje itekako imaju što za reći o nacizmu. Ministar VP Izraela pozvao je Ukrajinsku vladu da osudi i da se ogradi od ove proslave. Napisao je na Twitteru  kako je u pitanju obljetnica divizije “koja je činila neke od najvećih zločina za vrijeme drugog svjetskog rata”. Njemačka ambasadorica u Ukrajini rekla je kako su sudionici “zaluđeni” i kako bi se Ukrajinci trebali “strogo ograditi” od ovih skupina.

Ruska glasnogovornica izjavila je da su ovakva okupljanja i podrška Kijeva “uvreda i ukrajinskih i ruskih građana, ali i svih naroda bivšeg sovjetskog saveza te svih ljudi koji su dali živote za slobodu budućih generacija”.

Pravo pitanje je kako su ove proslave moguće već godinama i zašto se o tome na zapadu šuti. Iako je dolazak Zelinskog na vlast 2019. navodno obećavao zaokret ukrajinske politike od koketiranja s nacizmom, to se nije dogodilo. Prošle godine UN je na skupštini pokušao izglasati rezoluciju kojom se zabranjuje glorifikacija nacizma. Ukrajina i SAD bile su jedine zemlje koje su glasale protiv rezolucije. SAD je tada svoju odluku obrazložio zaštitom prava na izražavanje i okupljanje, ali i borbom protiv ruske kampanje.
Zapad ne “dira” revitalizaciju nacizma u Ukrajini jer je orijentiran protiv Rusije. Slave se nacistički “junaci” kao što je Stepan Bandera, koji je pokušao uspostaviti satelitsku državu Ukrajinu vjernu Hitleru i “protiv okupacije Moskve”. Njega je Juščenko proglasio “herojem Ukrajine”. Nacistička povijest Ukrajine tako postaje herojska inspiracija današnjoj borbi protiv Rusije i svega ruskog. Iz redova današnjih simpatizera nacizma u Ukrajini mnogo njih odlazi na istok Ukrajine ratovati protiv proruskih snaga.

Nespremnost Zapada da u Ukrajini otvoreno osudi povezivanje nacizma i današnjih nacionalističkih težnji, pokazuje da se u geopolitičkoj dinamici često ne biraju sredstva dok god opravdavaju ciljeve.

Komentari

komentar

You may also like