Lijevi ekstremisti sa sovjetskim zastavama obilježili smrt Rose Luxemburg u Berlinu: sukobi s policijom, bačen i suzavac

Prije prosvjeda radikalne ljevice u Berlinu, povodom obilježavanja ubojstva vođa njemačkih komunista Rose Luxemburg i Karla Liebknechta, došlo je do sukoba prosvjednika i policije, pri čemu je nekoliko prosvjednika uhićeno, piše FAZ.

Njemački list navodi da je policija koristila suzavac te je morala apelirati na “preko tisuću prosvjednika” da se pridržavaju pravila socijalne distance zbog pandemije koronavirusa.

FAZ navodi da se za prosvjed registriralo 3000 ljudi. Berliner Zeitung piše, pozivajući se na policijskog glasnogovornika, da se ipak znatno manje ljudi okupilo, prenosi RT.

Prosvjednici su nosili razne zastave propalih komunističkih tvorevina i pokreta, poput zastave Sovjetskog Saveza i, u Njemačkoj zabranjenu, zastavu Slobodne njemačke mladeži (FDJ), omladinskog pokreta vladajuće partije u Istočnoj Njemačkoj. Policija je uklonila zastave FDJ-a.

Rosu Luxemburg i Karla Liebknechta ubili su u siječnju 1919. pripadnici desničarske milicije Freikorps, nakon neuspjelog ustanka s ciljem rušenja socijaldemokratske vlasti u Njemačkoj i uspostave komunističke vladavine po uzoru na Sovjetski Savez.

Prosvjednici se okupili u Friedrichshainu te su marširali do groblja Friedrichsfelde, gdje su pokopani Luxemburg i Liebknecht.
 

Komentari

komentar

You may also like