Litvanski predsjednik zatražio od Njemačke da isporuči tenkove Leopard Ukrajini

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda pozvao je njemačkog kancelara Olafa Scholza da Ukrajini isporuči borbene tenkove Leopard i da Njemačka ubrza isporuke oružja Kijevu, prenosi Reuters.

“Nisam na položaju kancelara Olafa Scholza. Mogu samo reći što bih učinio na njegovom mjestu, isporučio bih tenkove”, rekao je Nauseda, prenosi agencija Funke.

Nakon tjedana pritisaka u zemlji i iz inozemstva i nejasnoća oko njezina stava, Njemačka je jučer najavila svoju prvu isporuku teškog naoružanja Ukrajini kako bi joj pomogla u obrani od ruskih napada. Njemačka je prošlog tjedna opetovano govorila da trenutno nema teškog naoružanja za isporuku ih vlastitih zaliha te da je bolje da druge države šalju svoje oružje sovjetske proizvodnje jer je Ukrajincima poznatije za korištenje. No, ministrica obrane Christine Lambrecht najavila je slanje protuzračnih sustava Gepard tijekom sastanka međunarodnih obrambenih dužnosnika u bazi američkih zračnih snaga Ramstein u Njemačkoj, piše CNN.

Nauseda je rekao da Njemačka ide u pravom smjeru, ali da ne može stati na pola puta ako želi biti dosljedna. “Izuzetno je važno da Ukrajina dobije vojnu opremu koja joj je sada potrebna. Ne sutra ili prekosutra, tada bi moglo biti prekasno”, upozorio je.

Litva je članica NATO-a te je Nauseda pozvao savez da se s nadzora zračnog prostora preusmjeri na protuzračnu obranu, rekavši da je ukrajinski rat pokazao važnost takve obrane. “Uz nadzor zračnog prostora, naši piloti trenutno mogu prikupljati samo informacije o kršenju zračnog prostora. No, nema zapovijedi za rušenje neprijateljskih vojnih zrakoplova u hitnim slučajevima”, rekao je.

Komentari

komentar
You may also like