Litva će dopustiti željeznički tranzit ruske robe prema Kalinjingradu

Članica Europske unije Litva će se pridržavati savjeta izvršne vlasti EU-a da sankcionirana ruska roba može prevoziti u eksklavu Kalinjingrad, priopćilo je u srijedu litvansko ministarstvo vanjskih poslova.

Europska komisija objavila je to ranije u srijedu, nakon višetjednih napetosti između Moskve, Litve i Europske unije koje su testirale odlučnost Europe da uvede sankcije Rusiji.

Kalinjingrad, koji graniči s državama EU-a i oslanja se na željeznice i ceste kroz Litvu za većinu robe, odsječen je od nekih teretnih prijevoza iz kopnene Rusije od 17. lipnja zbog sankcija koje je uveo Bruxelles.

Izvori su u lipnju kazali Reutersu da europski dužnosnici, uz potporu Njemačke, razgovaraju o izuzimanju teritorija od sankcija, otvarajući put dogovoru početkom srpnja ako Litva odustane od svoje suzdržanosti.

U smjernicama objavljenim u srijedu navodi se da se trgovinske sankcije EU-a ne bi trebale primjenjivati ​​na prijevoz između Rusije i njezine eksklave, sve dok njegove količine ne premašuju prosjeke u posljednje tri godine, odražavajući “stvarnu potražnju za osnovnom robom na odredištu”.

Članice EU-a dobile su zadatak nadzirati trgovinu između Rusije i Kalinjingrada kako bi provjerile zaobilaženje sankcija, poput osiguravanja da nema “neuobičajenih tokova ili trgovinskih obrazaca”.





Tranzit sankcionirane vojne robe i robe i tehnologije s dvojnom namjenom ostaje u potpunosti zabranjen.

Omekšavanje pozicije

Litavsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu da su prethodna trgovinska pravila, koja su blokirala transport mnogih sankcioniranih tereta između kopnene Rusije i Kalinjingrada, bila “prihvatljivija”.





“Tranzitna pravila Kalinjingrada mogu stvoriti neopravdan dojam da transatlantska zajednica omekšava svoju poziciju i politiku sankcija prema Rusiji”, stoji u priopćenju.

Kremlj je ranije u srijedu priopćio kako očekuje napredak oko mogućeg sporazuma s EU-om koji bi Rusiji omogućio tranzit neke sankcionirane robe u njezinu eksklavu Kalinjingrad, ali problem nije riješen.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko u ponedjeljak su razgovarali o mogućem odgovoru na postupke Litve tijekom telefonskog razgovora, objavljeno je na njihovim računima na Telegramu.

Kaliningrad, baltičku luku i okolicu u kojoj živi oko milijun ljudi, anektirao je Sovjetski Savez od Njemačke nakon Drugog svjetskog rata i povezan je s ostatkom Rusije samo preko teritorija EU-a, uglavnom željeznicom preko Bjelorusije kroz Litvu.

Moskva kaže da je zabrana kopnenog tranzita neke sankcionirane robe jednaka nezakonitoj blokadi; Litva kaže da nije imala izbora nego provesti sankcije koje je uveo Bruxelles.

Roba koja spada u humanitarne ili osnovne kategorije, poput hrane, uvijek je bila izuzeta od sankcija. Putnički promet nije zabranjen i do Kalinjingrada se i dalje može doći zračnim ili morskim putem.

Komentari

komentar

You may also like