Litva odbila bjeloruski zahtjev za izručenjem Tihanovskaje

Litva je odbila službeni bjeloruski zahtjev za izručenjem čelnice bjeloruske opozicije Svjetlane Tihanovskaje, piše RFE.

Ured državnog odvjetnika Bjelorusije objavio je u petak kako traže izručenje Tihanovskaje zbog “zločina počinjenih protiv javnog reda, javne sigurnosti i države”.

Ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis je poručio, priopćenjem, da će Litva ignorirati zahtjev bjeloruskih vlasti.

“Litva je bila, jest i bit će kameni zid iza kojeg će sve progonjene demokratske snage pronaći azil. Stoga se svi oni koji su dobili azil u Litvi mogu osjećati sigurno”, rekao je Lansdbergis u izjavi.

“Nećemo razmatrati vaš zahtjev”, dodao je.

Podsjetimo, Svetlana Tihanovskaja bila je kandidatkinja na izborima 2020., na kojima je, prema službenim podacima, glatko pobijedio Lukašenko. Oporba pak tvrdi da su izbori pokradeni, zbog čega su organizirani masovni prosvjedi protiv vlasti dugogodišnjeg bjeloruskog čelnika. U jednom je trenutku Tihanovskaja pobjegla iz zemlje u Litvu, čime je izbjegla zatvor u kojemu su završili brojni istaknuti pripadnici bjeloruske opozicije.





 

 

Komentari

komentar





You may also like