Litva optužila Bjelorusiju da migrante dovodi avionima, najavljuju zid i uključuju vojsku

Saga između Litve, Bjelorusije i EU postaje sve luđa. Litva optužuje bjelorusku vlast da namjerno puštaju migrante u Litvu, tj. EU kako bi se osvetili zbog europskih sankcija upućenih njima. Predsjednik Bjelorusije Lukašenko je rekao kako više neće štiti EU od migranata i krijumčara droga jer EU protiv njih vodi “hibridni rat”. Sankcije iz EU za Bjelorusiju su krenule zbog presretanja Ryanairovog zrakoplova iznad Bjelorusije i uhićenja novinara kritičnog prema Lukašenku.

Danas je Litva otišla korak dalje. Litvanska premijerka Ingrida Simonyte tvrdi kako Bjelorusija nudi migrantima letove iz Bagdada za Minsk i tako potiče ilegalnu migraciju u EU. “Postoje direktni letovi iz Bagdada za Minsk i putničke agencije u Bjelorusiji i drugim zemljama koje pozivaju navodne turiste u Minsk.”- rekla je premijerka za Reuters. Ustvrdila je da postoje indicije kako migranti stižu letovima i iz Istanbula. Reutersu su iz litvanske vlade poslali dokumente kao dokaz koje su našli kod migranata koji su iz Bjelorusije ilegalno ušli u Litvu. Riječ je o zahtjevima za bjeloruske vize za tri iračka državljana od putničkih agencija UmnoTury i Tsentrkurort iz Minska.

Litva je najavila izgradnju “fizičke prepreke” uz granicu s Bjelorusijom. Najavila je uključivanje vojske te izgradnju kampa za migrante koji su već ušli u Litvu kojih je sada oko 1300. Prošlih godina su bilježili manje od 100 ilegalnih migranata godišnje.

Komentari

komentar

You may also like