Litva optužuje Bjelorusiju da zbog osvete namjerno pušta migrante u EU

“Nikada nismo vidjeli ovakav dotok ljudi”- tvrde iz litvanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Val tražitelja azila koji je stigao u Litvu iz Bjelorusije, a prije toga krenuo sa Srednjeg istoka sinkroniziran je s EU sankcijama Bjelorusiji. Litva je bilježila vrlo malo ilegalnih prelaska granice sve do prošlog ponedjeljka kada je EU prihvatio novi, širi paket sankcija protiv Bjelorusije, tvrdi zamjenik ministra vanjskih poslova Mantas Adomėnas. “Nakon tih sankcija, primamo 50 ljudi dnevno, što je više od pola onog što smo bilježili u cijeloj godini. Znamo da će Lukašenko poslati još izbjeglica kako bi jače kaznio Litvu”- tvrdi zamjenik ministra za The Telegraph.

Dok iz Litve tvrde da nije moguće da su već stotine migranata prošli kroz Bjelorusiju nezapaženo, granična kontrola Bjelorusije tvrdi da se “drže svih regulacija i dogovora s graničnim kontrolama susjednih država”.

Policija iz Litve tvrdi da je u ispitivanju migranata iz Iraka doznala da im je u matičnoj državi ponuđeno da dođu od Bagdada do EU granice za cijenu od 2000 do 4000 dolara.

Aleksandar Lukašenko je problem ilegalnih migranata i novog zahlađenja odnosa s EU spomenuo prošli utorak: “Oni se žale: Bjelorusija ih ne štiti- tisuće ilegalnih migranata upadaju u Litva, Latviju i Poljsku. Oni zahtijevaju da ih štitimo od krijumčara i droga. Ja se samo pitam jesu li normalni? Pokrenuli su protiv nas hibridni rat i sada traže da ih štitimo kao prije.”- prenosi AP.

S druge strane, litvanski zamjenik ministra tvrdi da Lukašenko laže ili nije informiran oko međunarodnih obveza svoje zemlje. Tvrdi da je Bjelorusija prije godinu dana potpisala dogovor s EU oko kontrole i preuzimanja migranata.





Komentari

komentar

You may also like