Litva optužuje Bjelorusiju za hibridni rat

Litva sve više osjeća pritisak ilegalne migrantske populacije na svojim granicama s Bjelorusijom. Dosadašnji broj izbjeglica, uglavnom s Bliskog istoka, koji su ove godine željeli ući u zemlju već je sada veći nego u čitavoj prošloj godini. Državni dužnosnici Litve problem vide u Bjelorusiji, smatrajući kako ona namjerno propušta migrante na granicu s Litvom i da time vodi hibridni rat protiv njihove zemlje. O tome svjedoči i slijedeća vijest:

Savjetnica litvanske predsjednice Asta Skaisgirite i ministrica unutarnjih poslova Agne Bilotaite tvrde kako Bjelorusija vodi “hibridni rat” protiv Litve, navodi tamošnji medij Delfi.lv.

“Bjeloruski je režim nedavno povećao hibridni pritisak na našu zemlju. Jedan od znakova takvog pritiska je povećanje broja ilegalnih migranata”, izjavila je Skaisgirite.

Bilotayte također smatra kako je jedan dio hibridnog rata rast ilegalnih migracija.

„Očito je da se protiv Litve vodi hibridni rat, a ilegalna migracija je jedno od sredstava. Tijekom proteklog dana priveli smo 52 ilegalna migranta. Tijekom posljednjih 5 mjeseci, broj ilegalnih migranata udvostručio se u usporedbi s podacima iz prošle godine. Imamo sva potrebna sredstva za zaštitu granice, svi odjeli su uključeni u to, mi upravljamo situacijom. Ako je situacija teška, ako se pogorša, imamo plan A, B i C. Spremni smo na moguće izazove”, izjavila je ministrica.

Prema Bilotaite, ako protok ilegalnih migracija znatno poraste, vlasti će aktivirati “plan pokrića” i pokrenuti vojsku. Spomenula je da Litva pokušava “smanjiti privlačnost migracije“. Sada većina migranata koji traže azil u Litvi kasnije odlaze u zapadnu Europu. “Dok se ne utvrdi identitet podnositelja zahtjeva i dok se ne provedu drugi postupci, daljnje kretanje neće biti dozvoljeno”, kazala je Bilotayte.

Prema njezinim riječima, nakon zadržavanja posljednje skupine migranata, privremeni smještajni centar za izbjeglice u Pabradeu popunjen je do posljednjeg mjesta . “Alternative su spavaonice škole graničara, a ako to nije dovoljno, vojska će postaviti šatorski kamp za 300 mjesta sa svom infrastrukturom: kuhinjom, vodom itd., tako da ljudi mogu tamo živjeti”.

Uz to, kazala je, ubrzan je postupak instaliranja sustava praćenja na granici. Sada takvi sustavi pokrivaju 38% granice Litve s Bjelorusijom. 2022. planira se dovršiti instalacija tih sustava duž cijele granice. Ove je godine oko 250 migranata iz Bjelorusije pokušalo ući u Litvu, uglavnom iračkih državljana – što je tri puta više nego u cijeloj 2020. godini.

 

Komentari

komentar

You may also like