Litva po prvi put kupuje veliku količinu ruskog LNG plina

U inače potpuno konfuznom stanju odnosa Zapda i Rusije, danas je stigla zanimljiva vijest iz svijeta energetike. Litva, koja ranije nije željela kupovati ruski plin (i što je bio i najvažniji razlog njezine izgradnje LNG terminala), po prvi put kupuje veliku isporuku ruskog ukapljanog plina (LNG).

Radi se o isporuci s ruskog LNG projekta „Yamal LNG“ (u većinskom vlasništvu ruskog Novatek-a), koja je iz tamošnje utovarne luke Sabetta odvezena i bila pretovarena u francuskom lučkom LNG terminalu Montuare, na brod Stena Clean Sky koji sada plovi prema Litvi. Formalni je prodavatelj plina francuski energetski div Total – najveći inozemni partner u projektu „Yamal LNG“, dok je kupac litavska državna tvrtka Lietuvos energijos tiekimas (od 9. rujna preimenovana u  Ignitis.  U Ignitis-u su izjavili kako ne komentiraju poslove s LNG-jem.

Dakle, vrlo je zanimljivo od kuda sada odjednom umjesto američkog “plina slobode” ili nečijeg drugog plina, iznenadni interes Litve za ruski „okupacijski“ plin? Odgovor je vrlo jednostavan: nema u tome nikakve politike, već se samo radi o cijeni na spot tržištu ukapljenog plina. A cijena je, kao i uvijek, jedina bitna stvar na tržištu ponude i potražnje.

 

Komentari

komentar





You may also like