Litva pod kibernetičkim napadom ruskih hakera

Litavske državne i privatne institucije našle su se pod kibernetičkim DDoS (Distributed Denial of Service) napadom u ponedjeljak, rekao je litavski nacionalni centar za kibernetičku sigurnost, a odgovornost za napad preuzela je ruska hakerska skupina Killnet.

Izraz DoS (eng. Denial of Service) označava napad uskraćivanja usluga. Takav napad karakterizira namjerno generiranje velike količine mrežnog prometa da bi se zasitili mrežni resursi i poslužitelji. Zbog prevelikog opterećenja oni više nisu u stanju pružati namijenjene usluge. Posljedica toga je nemogućnost legitimnih korisnika da koriste mrežne usluge poput: e-mail, weba i sl.

“Vrlo je vjerojatno da će se napadi sličnog ili većeg intenziteta nastaviti idućih dana, osobito u transportnom, energetskom i financijskom sektoru”, napisao je litavski centar. Sigurne mreže, koje koriste državne institucije, također se nalaze među napadnutima, dodaje se u izjavi.

Za napad je odgovornost preuzela ruska hakerska skupina Killnet, rekavši da je to odgovor na odluku Vilniusa da blokira promet roba, koje je Europska unija sankcionirala, u rusku eksklavu Kalinjingrad. “Napad će se nastaviti dok Litva ne ukine blokadu”, rekao je glasnogovornik skupine Killnet za Reuters. “Uništili smo 1652 web izvora. I to je samo dosad”.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova nedavno je izjavila da odgovor Moskve na blokadu ruske eksklave Kalinjingrada od strane Litve, neće biti isključivo diplomatske, već praktične prirode.

Kalinjingrad je povezan s ostatkom Rusije željezničkom mrežom kroz Litvu, koja je članica Europske unije i NATO-a.





 

Litvanski predsjednik obećao da neće uklanjati restrikcija za ruski Kalinjingrad





Komentari

komentar

You may also like