Litva upozorava građane: bacite svoje kineske mobitele

Litavsko ministarstvo obrane pozvalo je građane da prestanu kupovati kineske mobilne telefone i bace one koje već posjeduju nakon što su na njima otkrili softver za cenzuru i praćenje.

U izvješću Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost zemlje (NCSC) utvrđeno je da Xiaomi uređaji cenzuriraju riječi i fraze koje ljute Peking. Prema analizi NCSC, uređaji kineske tvrtke koji se prodaju u Europi imaju ugrađenu sposobnost otkrivanja i cenzuriranja određenih pojmova. Fraze kao što su: “demonstracija”, “slobodni Tibet”, “živjela neovisnost Tajvana” detektiraju se neposredno putem instaliranih softvera od strane samog mobitela.  Iako je mogućnost cenzure isključena za uređaje u EU, ministarstvo obrane upozorilo je da bi se detekcija i cenzura mogli uključiti naknadno, na daljinu i po potrebi, prenosi Politico.

“Naša preporuka je da ne kupujete nove kineske telefone i da se što prije riješite onih koji su već kupljeni”, rekao je zamjenik ministra obrane Margiris Abukevicius, prenosi Reuters.

Odnosi između Litve i Kine nedavno su se pogoršali jer je Peking opozvao svog veleposlanika u kolovozu nakon što je Vilnius odlučio uspostaviti novi diplomatski ured na Tajvanu. Kina doživljava Tajvan kao odcijepljenu provinciju i dio svoje zemlje.

Komentari

komentar





You may also like