Litva uručila prosvjed Bjelorusiji zbog incidenta na granici

Litvansko Ministarstvo vanjskih poslova uručilo je Bjelorusiji prosvjednu notu zbog incidenta na granici.

“Obavijestili smo Bjelorusiju da je incident zabilježen i da izaziva duboku zabrinutost, jer smatramo kako je to još jedna provokacija, porast temperature u već napetoj situaciji”, izjavio je ministar Gabrielus Landsbergis, koji je pozvao Minsk da se suzdrži od takvih radnji. Vijest prenose ruski mediji.

Ranije su litavske vlasti objavile vijest o provokaciji u kojoj je sudjelovalo 12 bjeloruskih graničara, koji su navodno ilegalno ušli u zemlju i “nasilno gurnuli” 35 ilegalnih migranata. S tim u vezi, Vilnius namjerava pojačati zaštitu granica.

Minsk još nije komentirao incident.

Nedavno su Litva, Latvija i Poljska objavile da se sve više migranata ulazi u njihove zemlje kroz granicu s Bjelorusijom. U Minsku pak tvrde da susjedne zemlje prisilno protjeruju ilegalne imigrante, od kojih su mnogi fizički maltretirani.  Prema posljednjim podacima, više od četiri tisuće ilegalnih migranata zadržano je u Litvi na granici s Bjelorusijom od početka godine. S druge strane, Aleksandar Lukašenko izjavio je kako Minsk više neće sputavati ilegalne migrante na putu prema EU. Zbog sankcija Zapada “za to nema ni novca ni energije”, kazao je Lukašenko.

 

Komentari

komentar





You may also like