Liz Truss: pregovori s Rusijom mogući tek nakon njenog poraza; Biden šalje nove snage u Europu

Pregovori s Rusijom bit će mogući tek nakon što ona bude poražena u Ukrajini, izjavila je u srijedu, na summitu NATO saveza u Madridu, britanska ministrica vanjskih poslova Elizabeth Truss.

Šefica britanske diplomacije naglasila je kako se moraju izvući pouke iz prošlosti te navela primjer sporazuma iz Minska. Obraćajući se na panel sjednici NATO-ovog javnog foruma, Truss je kazala kako smatra da bi pregovori s Rusijom usred rata u Ukrajini “donijeli lažni mir i doveli do nastavka agresije u budućnosti”.

“Moramo naučiti lekcije iz prošlosti, na primjer neuspjehe protokola iz Minska, kako bismo mogli osigurati trajni mir na tom području. Tako da je moja vrlo snažna poruka da prvo moramo pobijediti Rusiju, a kasnije pregovarati”, kazala je Liz Truss.

U svom govoru je naglasila da je “povećano” oslanjanje Europe na rusku naftu i plin “pridonijelo osjećaju” da Rusija smatra da je sposobna pokrenuti vojnu ofenzivu u Ukrajini. Istaknula je da je Rusija svjesna da će Europi biti “vrlo teško” odgovoriti i da je poraz Rusije u Ukrajini “imperativ” za sigurnost, slobodu i demokraciju Europe.

Ovoj vijesti možemo pridodati i onu prema kojoj je američki predsjednik Joe Biden tijekom svog današnjeg sastanka s glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom u Madridu, izjavio da će Washington povećati američku vojnu nazočnost u cijeloj Europi.

Kako je naglasio šef Bijele kuće, Sjevernoatlantski savez mora biti u stanju odbiti prijetnje sa svih strana – i u zraku i na kopnu, i na moru.





Prema Bidenu, Sjedinjene Države šalju dvije dodatne eskadrile lovaca F-35 u Europu, broj razarača koji se nalaze u američkoj bazi u Španjolskoj povećat će se s četiri na šest. Osim toga, Amerikanci će u Poljskoj rasporediti stožer 5. korpusa kopnene vojske američkih oružanih snaga.

Prema “novim podacima o prednjoj prisutnosti NATO-a u istočnom dijelu Saveza”, koje je danas objavio ured za medije Sjevernoatlantskog saveza, u Europi postoji 8 borbenih skupina ukupne snage 9641 vojnika.

 





Komentari

komentar

You may also like