„Ljevica uzvraća udarac“ SAD-u:. Hoće li propasti Američki summit?

Sjedinjene Američke Države, osim diljem svijeta, sve se više suočavaju s problemima i u „svom dvorištu“. O tome svjedoči sve napetije stanje po pitanju održavanja slijedećeg Američkog summita, koji će se održati početkom ljeta upravo u Sjedinjenim Državama. On riskira postati najpogubniji u povijesti tog formata s obzirom kako čelnici zemalja Latinske Amerike javno sumnjaju u svrhovitost njegovog održavanja. I to ne čine samo ljevičarski čelnici tih država.

Prema The New York Timesu, odbijanje predsjednika Meksika i Brazila, Andresa Manuela Lópeza Obradora i Jaira Bolsonara da sudjeluju na Summitu Amerike, koji će se održati u Los Angelesu, zadat će “ponižavajući udarac” američkom predsjedniku Joe Bidenu. A ako je predsjednik Meksika ljevičarski političar, onda se ova definicija ne odnosi na Jaira Bolsonara – „brazilskog Trumpa“ – desničara, bivšeg pripadnika brazilske vojske. No, usprkos tome, i Bolsonaro razmišlja o bojkotu summita.

Meksički predsjednik odlučno je izjavio kako će odbiti putovati u Sjedinjene Države na američki summit, osim ako na njega ne budu pozvani čelnici Kube, Venezuele i Nikaragve. Prema kubanskoj agenciji Prensa Latina, Andrés Manuel López Obrador javno je naglasio:

“Ono što vlada Sjedinjenih Država radi Kubi je genocid.”

I na tome se meksički predsjednik nije zaustavio. Podsjetio je na, kako kaže, na intervencionističku i agresivnu američku politiku na američkom kontinentu. Na to, kako su 1847. Sjedinjene Države oduzele polovicu teritorija Meksika, koji danas čini osam američkih država.

“Nitko nema pravo govoriti u ime cijele Amerike ili odlučivati ​​tko će sudjelovati na summitu. Mi smo neovisne, slobodne, suverene zemlje, ne postupamo prema hegemonističkim mandatima stranih vlada, ponašamo se u skladu s našim povijesnim procesima, koji su u svim slučajevima utjelovljeni u ustavima naroda. Želimo jedinstvo i bratstvo u Americi, ne prijetnje ili uporabu sile u međunarodnim odnosima, pravo jednakosti država, međunarodnu suradnju… Ni Kuba, ni Argentina, ni Kolumbija, ni bilo koja druga država u Latinskoj Americi neće napasti Sjedinjene Države i nema smisla da Sjedinjene Države to čine”, kazao je Obrador, pozvavši Sjedinjene Države da uspostave druge kontinentalne odnose.

Što se tiče Jaira Bolsonara, kojeg dugo nazivaju miljenikom Sjedinjenih Država i ljubiteljem diktatura – prema The New York Timesu, on je također nedavno razvio hladan odnos s Washingtonom, a summit je trebao biti njegov prvi susret s američkim predsjednikom Bidenom.

Čileanska ministrica vanjskih poslova Antonia Urrecola izjavila je kako njezina zemlja poduzima korake kako bi osigurala sudjelovanje Kube, Nikaragve i Venezuele na summitu Amerike koji će se održati u lipnju u Sjedinjenim Državama. Bivši bolivijski čelnik i predsjednik Pokreta za socijalizam Evo Morales predvidio je neuspjeh „intervencionističke i ucjenjivačke politike Sjedinjenih Država“, koje namjeravaju isključiti Venezuelu, Kubu i Nikaragvu koje su dio Latinske Amerike

U Latinskoj Americi ljevica je trenutačno na vlasti u Argentini, Boliviji, Čileu, Kubi, Hondurasu, Meksiku, Nikaragvi, Peruu, Saint Vincentu i Grenadine, Venezueli, a desnica je doživjela poraz i na parlamentarnim izborima u Kolumbiji što je također ozbiljan problem za Washington, koji utječe na cjelokupnu strategiju vođenja njegove interventne politike u toj regiji.

S druge strane u Brazilu će na idućim predsjedničkim izborima Bolsonara vjerojatno zamijeniti iskusni ljevičarski političar Lula da Silva, do sad nikad sklon SAD-u.

Komentari

komentar

You may also like