„Ljubavno pismo Velikoj Britaniji“: „EU čeka vaš povratak“

Foto: business-review.eu

Kako navodi britanski medij The Guardian, prvi zamjenik predsjednice Europske komisije, Nizozemac Frans Timmermans, izjavio je kako će se vlada Europske unije radovati povratku Velike Britanije u svoj sastav nakon Brexita.

„Žalostan sam što član naše obitelji želi pokidati veze. Istodobno se tješim mišlju, da obiteljski čvor u stvarnosti ne treba kidati. Mi nikuda ne odlazimo i uvijek ćemo biti sretni zbog vašeg povratka“, napiso je Timmermans u svojoj kolumni u The Guardianu, koju je naslovio „Moje ljubavno pismo za Veliku Britaniju“.

Visoki službenik EU u kolumni je naveo kako izlazak Velike Britanije iz EU njemu razara srce, ali da on uvažava takvu odluku. Ali procedura Brexita, smatra Timmermans dalje, nanijela je štetu i Londonu i Bruxellesu. On se također boji kako će biti i „još više problema“.

„Vi ste se uvijek kolebali po pitanju EU. Htio bih da se vi i dalje pridržavate te navike, ona je bila korisna i za vas i sve nas je držala u formi“, napisao je dalje drugi čovjek EK.

Podsjećamo: Velika Britanija Europsku uniju napušta 31. siječnja, nakon dugog razdoblja političkog natezanja i oštrih svađa unutar britanske politike, prije svega onih između bivšeg saziva parlamenta i vlada ex-premijerke Therese May i sadašnjeg premijera Borisa Johnsona. U ožujku 2020.g. počinju pregovori Bruxellesa i Londona o budućim odnosima dviju strana. U prosincu 2020.g. završava tzv. prijelazno razdoblje tijekom kojeg će Velika Britanija ostati u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu s EU, ali neće se uključivati u njezine pravne propise.





 

Komentari

komentar





You may also like