Ljutnja Bugara nakon što ih je premijer pozvao da doniraju plaće za kupnju oružja za Ukrajinu

Bugari su izrazili bijes i osjećaj sramote nakon poziva premijera Kirila Petkova na Facebooku građanima da daju financijske donacije izravno Ukrajini za kupnju oružja nakon što vladajuća koalicija nije uspjela pronaći kompromis po tom pitanju, prenosi AA.

Petkovljeva četverostranačka koalicija nastala je prošle godine kako bi okončala višemjesečnu političku nestabilnost. No, slozi je došao kraj. Jedna od stranaka, proruska Bugarska socijalistička partija (BSP), blokira sve pokušaje vlade da pruži vojnu pomoć Ukrajini, dok druga članica koalicije, Demokratska Bugarska, prijeti ostavkom ako zemlja ne pošalje još oružja. Petkovljeva stranka pokušava balansirati između te dvije pozicije. “Pozivam svakog bugarskog građanina koji stvarno želi pomoći Ukrajini da donira jednu plaću poput mene. Riječi su lake, dok je djelovati teško. Vrijeme je da se objave na Facebooku pretvore u sredstva za Ukrajinu. Država se sastoji od svih nas i svatko mora osjećati da može biti dio rješenja”, napisao je Petkov na Facebooku. Njegov prijedlog je izazvao bijes među Bugarima, bilo da su protiv slanja oružja, da su protiv ovakvog načina prikupljanja sredstava ili da već volontiraju i podržavaju izbjeglice iz sukoba na bilo koji način, uključujući pružanje besplatnog smještaja, prijevoza iz ratnih područja, hrane, novca, lijekova i besplatne medicinske skrbi. Mnogi također već doniraju sredstva nevladinim organizacijama u Ukrajini koje nabavljaju vojnu opremu.

“Politička elita je odabrana da vodi, a ne da se koleba između odgovarajućih točaka gledišta… niti da donesu sramotnu odluku da ne pošalju predstavnika u Ukrajinu kao što je to odlučio ne učiniti BSP”, komentirao je politički analitičar Evgenij Dajnov u intervjuu za BNR. Petkov je rekao da će predvoditi delegaciju koja će posjetiti Ukrajinu, međutim BSP je odlučio ne poslati predstavnika unatoč tome što je dio vladajuće koalicije. Premijera su kritizirali što nije preuzeo čvrsto vodstvo u ovoj teškoj situaciji, a ljudi su ga pozivali da vodi državu. “Ovaj rat mijenja sve. Čak i ako se pokušate sakriti od vjetrova rata, oni će vas ipak stići. Cijeli svijet je shvatio da su Bugari miševi. Sramim se toga”, rekao je Dajnov. Premijera Petkova su kritizirali i njegovi koalicijski partneri. Slavi Trifonov, čelnik stranke ITN, napisao je na Facebooku: “Ideja Kirila Petkova, koji je premijer, da Bugari doniraju novac za oružje Ukrajini je najmonstruoznija glupost koju sam ikada čuo”, napisao je Trifonov.

“Zahvalan sam premijeru Bugarske Kirilu Petkovu što je pokrenuo javnu kampanju prikupljanja sredstava za Ukrajinu i pomogao nam da ojačamo našu obranu. Ovaj potez pokazuje istinsku bugarsku solidarnost s Ukrajinom. Dobro sam to osjetio kada me prošlog tjedna primio premijer Petkov u Sofiji”, napisao je Kuleba. Objava je u suprotnosti s Kulebinom oštrom kritikom Bugarske zbog nedostatka odlučnih koraka prema pružanju vojne pomoći njegovoj zemlji tijekom njegova prošlotjednog posjeta Sofiji, pa je lako moguće da je Kuleba blago sarkastičan u ovoj objavi.

Bugarska, zajedno s još pet zemalja, prodaje oružje i streljivo iz sovjetskog doba Ukrajini preko američke tvrtke Ultra Defence Corp. sa sjedištem u Tampi u Floridi, navodi New York Times. Tvrtka radi s tvornicama oružja u Bugarskoj, Rumunjskoj, Bosni, Srbiji, Slovačkoj i Češkoj, koje isporučuju takozvano “nestandardno streljivo”. Nije bilo detalja o količinama oružja koje je Bugarska navodno izvezla. Bugarska ministrica gospodarstva Kornelia Ninova, koja je i čelnica BSP-a, demantirala je te tvrdnje.

Komentari

komentar





You may also like