LNA: uništit ćemo svaki turski brod koji se približi Libiji

Televizija Al-Arabiya objavila je u četvrtak, 23. srpnja, kako je protuzračna obrana Libijske nacionalne vojske – LNA, pod zapovjedništvom generala Khalife Haftara, oborila tursku bespilotnu letjelicu (tzv. dron) zapadno od lučkog grada Sirt, smještenog na libijskoj obali Sredozemnog mora. Na sirtskoj bojišnici, zapadno od toga grada, nastavljaju se ofanzivne operacije snaga vlade nacionalnog jedinstva iz Tripolija, premijera Fayeza Al-Sarraja, koje podupire Turska.

Sinoć je zapovjedništvo LNA upozorilo Ankaru i njezine saveznike na libijskom terenu na posljedice njihovih daljnjih pokreta prema Sirtu s ciljem zauzimanja toga grada i 100-injak kilometara južno od njega smještene velike zračne baze Jufra. Upozorili su Tursku kako će uništavati bilo koji njezin vojni brod koji uplovi u libijske vode.

Sve se ovo događa u vrijeme kada Egipat javno ističe spremnost na intervenciju njegove vojske u susjednoj Libiji ukoliko vladine snage iz Tripolija ne odustanu od namjera zauzimanja Sirta i potpunog uništenja snaga LNA i svrgavanja generala Haftara. Egipat i Turska veliki su suparnici i gotovo otvoreni neprijatelji već čitavo jedno desetljeće, nakon vojnog svrgavanja s vlasti u revolucijskim zbivanjima tzv. arapskog proljeća izabranog, sada već pok. Muhammeda Mursija (čelnika egipatskog ogranka u međuvremenu zabranjene panislamske organizacije „Muslimanska braća“). To je svrgavanje učinio tadašnji zapovjednik i maršal egipatske vojske, a sadašnji predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi. On je, nakon vojnog preuzimanja vlasti, predsjednički mandat osigurao naknadno provedenim predsjedničkim izborima, nakon što se prethodno obračunao s političkim suparnicima iz Muslimanske braće, proglasivši je (uz svesrdnu pomoć Saudijske Arabije i UAE) terorističkom organizacijom, nakon čega je pokrenuo sudski proces protiv spomenutog Mursija. Mursi je osuđen na doživotnu robiju i nakon par godina u zatvoru je i umro.

Sredinom lipnja pojavile su se informacije o egipatskim planovima za ubrzavanje nabave ruskih protubrodskih obalnih raketnih sustava K-300P „Bastion-P“, „za osiguranje sigurnosti svoje obale i plinskih nalazišta u Sredozemnom moru“. Radi se o sustavu, kojega, između ostalih, Rusija još uvijek aktivno koristi za zaštitu svojih obala na Dalekom istoku ali i na poluotoku Krimu, i koji osigurava zaštitu više od 600 kilometara obalnoga podrućja od mogućih pomorskih desantnih operacija protivnika.

Ova egipatska nastojanja oko ubrzanja uvoza spomenutih ruskih sustava povezuju se turskom najavom (što je prošloga mjeseca objavio turski medij Yeni Safak)  o planiranju izgradnje turske vojno-pomorske baze u libijskom gradu Misrata, istočno od Tripolija, a koji i sada Ankari služi kao logističko središte za prebacivanje sebi odanih boraca iz različitih paravojnih organizacija u sirijskom Idlibu, kao i turskog oruzžja i vojne tehnike na libijske bojišnice, na strani vlade u Tripoliju.
Tako je u subotu, 18. srpnja, iz Misrate prema Sirtu krenula kolona od oko 200 kamiona s vjerojatnom turskom vojnom i drugom pomoći vladinim snagama na tamošnjoj bojišnici. Sve to ukazuje na daljnju eskalaciju stanja, ukoliko, naravno, ne dođe do nekog skorog političkog riješenja. U tom smjeru podsjećamo na sastanak u Ankari između predstavnika turskog i ruskog ministarstva vanjskih poslova, održanog 21. i 22. srpnja s ciljem osiguranja prekida vatre u Libiji i iznalaska mirnog riješenja temeljem zaključaka s Berlinske konferencije o Libiji. Ali pravi, konkretni sporazum po tom pitanju još uvjek nije na vidiku.

 

Komentari

komentar

You may also like