Logistički izazovi mogli bi ometati isporuke oružja Ukrajini

Zapadne vlade obećale su Ukrajini niz teškog naoružanja za borbu protiv ruske invazije, ali stručnjaci kažu da bi zbog dugotrajnog sukoba mogli naići na složene logističke izazove, uključujući održavanje i opskrbu streljivom, izvještava France Presse.

Njemačka se u utorak pridružila Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama i Češkoj najavom da će Ukrajini osigurati Gepard protuzračne tenkove.

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski dugo je tražio teško naoružanje uz obrambeno oružje koje pristiže u zemlju otkako je počela ruska invazija 24. veljače.

“Samohodno topništvo, borbeni tenkovi i oklopna vozila mogu pružiti značajan poticaj ukrajinskim snagama, pa čak i obnoviti neke sposobnosti koje su narušile dva mjeseca rata”, rekao je Leo Peria-Peigne iz francuskog Instituta za međunarodne odnose (IFRI). “Kratkoročno povećanje kapaciteta za sada ima prioritet” nad “srednjoročnim logističkim razmatranjima”, dodao je.

“Uglavnom svaka obrambena oprema je dobrodošla, ali morat će biti dobro podržana kako bi se osiguralo da je Ukrajina može zadržati na terenu”, složio se Nick Brown, direktor Janes Defense Insighta.

Postojeće veze s Ukrajinom za isporuku obrambenog oružja znače da će nove isporuke vjerojatno teći nesmetano, rekli su promatrači.
Zemlje koje podupiru Ukrajinu uglavnom su izbjegavale slanje složenih sustava koji bi zahtijevali višemjesečnu obuku i intenzivnu logističku podršku, poput glavnih borbenih tenkova američke proizvodnje Abrams.

Vojna oprema bivšeg Sovjetskog Saveza isporučena iz Češke vrlo je slična onoj koju već koristi Ukrajina, a posade se na njoj mogu uvježbati u roku od nekoliko sati. U međuvremenu, Francuska šalje samohodne haubice Cezar, koje imaju reputaciju “jednostavne upotrebe”, rekao je Marc Chassillan, vojni inženjer specijaliziran za tenkove i oklopna vozila. Njemački pancirni tenkovi Cheetah su kvalitetniji jer posjeduju “sofisticiran” i “vrlo zahtjevan” radarski vođen sustav naoružanja, rekao je Chassillan – što vjerojatno zahtijeva “nekoliko tjedana” obuke.

Unatoč mogućnosti dostave vozila i edukacije osoblja, složena vozila i oprema i dalje trebaju cijeli logistički lanac za pružanje održavanja i rezervnih dijelova u slučaju kvarova ili oštećenja u borbi. “Ako europski proizvođači i ukrajinski vojnici mogu surađivati ​​bez problema, održavanje bi trebalo uslijediti bez ikakvih posebnih prepreka”, izjavio je Leo Peria-Peigne.

Ovisno o trajanju sukoba, opskrba streljivom za novoisporučena vozila mogla bi postati problem. Jean-Pierre Maulny, iz francuskog Instituta za međunarodne i strateške poslove (IRIS), kazao je da svi priželjkuju brzi završetak sukoba, “ali ako potraje dulje, ne može se isključiti rizik od nestašice streljiva, posebno za topove Cezar” – iako koriste iste granate od 155 milimetara kao topništvo koje šalje Australija, Kanada i SAD.

Postanu li borbe još intenzivnije, isporuke oružja možda neće dugo zadržati kijevske snage u borbi. “Ako zbrojite ono što je najavljeno… i usporedite to s gubicima u proteklih 10 tjedana u streljivu, materijalu i tako dalje, po stvarnoj stopi trošenja predviđa se da bi (ukrajinske snage) mogle izdržati mjesec i pol, ne više“, upozorio je Chassillan.

Komentari

komentar
You may also like