Lojalististička paravojska povukla potporu mirovnom sporazumu u Sjevernoj Irskoj

Lojalističko vijeće zajednica (LCC) pismom je informiralo britanskog premijera Borisa Johnsona da povlače svoju podršku Sporazumu na Veliki petak iz 1998., kojim je zaustavljen, dogovorom o podjeli vlasti, više desetljeća dug oružani sukob između protestanata i katolika u Sjevernoj Irskoj.

LCC sačinjavaju tri zabranjene lojalističke paravojne formacije – UVF, UDA i RHC. Od kasnih 60-ih do 1998. trajao je sukob lojalističkih milicija protiv Irske republikanske vojske (IRA) i drugih paravojski koje su se zalagale za pripajanje Sjeverne Irske Irskoj. Sukob, koji je odnio oko 3500 života, London naziva “Nevoljama” (Troubles).

LCC je povukao potporu Sporazumu za Veliki petak zbog Protokola o Sjevernoj Irskoj i Irskoj, koji je usvojen u sklopu brexita.

Međutim, istaknuli su kako protivljenje Protokolu treba biti “mirno i demokratsko” te da povlače potporu dok ne bude uspostavljen “neometani pristup za proizvode, službe i građane širom Ujedinjenog Kraljevstva”, prenosi RT.

“Ako Vi ili EU niste spremni poštovati sporazum u cijelosti bit ćete odgovorni za permanentnu destrukciju sporazuma”, dodaje se u pismu Borisu Johnsonu, na koje on još nije odgovorio.

Dvije glavne unionističke stranke u Sjevernoj Irskoj (DUP i UUP) također su pozvale vladu da ukine Protokol koji je dio sporazuma o povlačenju iz EU-a. Tim protokolom nije stvorena “tvrda” granica između Sjeverne Irske i Republike Irske. U praksi, proizvodi neometano mogu prelaziti granicu između Irske ili Sjeverne Irske, ali postoji carina kada dobra prelaze u ostatak Ujedinjenog Kraljevstva. Time je, de facto, ukinuto jedinstveno tržište unutar jedne zemlje – Ujedinjenog Kraljevstva – tvrde protivnici tog protokola, pošto Sjeverna Irska mora poštovati trgovinska pravila EU-a.

Ministar britanske vlade za Sjevernu Irsku Brandon Lewis je pak u srijedu objavio kako uvodi nove mjere kako bi se omogućio “efikasan protok dobara između Velike Britanije i Sjeverne Irske. Na to je reagirao povjerenik Europske omisije Maros Šefčovič, kazavši da “unilateralno djelovanje” Londona predstavlja kršenje Protokola i međunarodnog prava, piše Daily Mail.

Komentari

komentar

You may also like