London: Boris Johnson trpi velike gubitke na lokalnim izborima

Konzervativna stranka britanskog premijera Borisa Johnsona izgubila je kontrolu nad tradicionalnim utvrdama u Londonu i pretrpjela gubitke na lokalnim izborima, pokazali su prvi rezultati u petak. Izgleda da su birači kaznili njegovu vladu zbog niza skandala, izvještava Reuters.

Johnsonova stranka svrgnuta je u Wandsworthu, uporištu konzervativaca od 1978., što je dio trenda u britanskoj prijestolnici gdje birači koriste izbore da izraze bijes zbog krize troškova života i, u ovom slučaju, novčanih kazni nametnutih premijeru jer je prekršio svoja vlastita pravila u vezi s COVID-19.

Konzervativci su izgubili kontrolu nad općinom Barnet, koju je stranka držala na svim izborima osim na dva od 1964. Laburisti također vjeruju da su po prvi put pobijedili u vijeću Westminstera, okruga u kojem se nalazi većina vladinih institucija. “Ovo je pucanj upozorenja konzervativnih birača”, rekao je Daniel Thomas, konzervativni čelnik Barnetovog vijeća.

Ukupni zbroj koji će biti objavljen kasnije u petak ponudit će najvažniji pregled javnog mnijenja otkako je na općim izborima 2019. Johnson osvojio najveću većinu Konzervativne stranke u više od 30 godina. Glasanje je prvi izborni test za Johnsona otkako je postao prvi britanski vođa u živom sjećanju koji je prekršio zakon dok je bio na vlasti. Prošlog mjeseca kažnjen je jer je 2020. godine prisustvovao rođendanskom okupljanju u svom uredu, prekršivši pravila socijalnog distanciranja koja su tada bila na snazi ​​radi suzbijanja širenja COVID-a.

Prvi rezultati pokazali su da je Konzervativna stranka izgubila 92 mjesta u vijeću. Glavna oporbena Laburistička stranka dobila je 23 mjesta, a Liberalni demokrati 42 mjesta. Gubitak ključnih vijeća u Londonu, gdje su konzervativci gotovo izbrisani, povećat će pritisak na Johnsona, koji se već mjesecima bori za svoj politički opstanak i suočava se s mogućnošću dodatnih policijskih kazni zbog svog nazočnosti na drugim okupljanjima gdje su se također kršila pravila distanciranja.

Johnson je promijenio konvencionalnu britansku politiku na općim izborima 2019. pobijedivši, a zatim obećavši da će poboljšati životni standard u bivšim industrijskim područjima u središnjoj i sjevernoj Engleskoj. No, gubitak Wandswortha, Barneta i potencijalno Westminstera simbolizira način na koji je Johnson, koji je osvojio dva mandata kao gradonačelnik Londona, izgubio privlačnost u glavnom gradu. Njegova podrška Brexitu koštala ga je potpore u Londonu, gdje je većina birača podržala ostanak u Europskoj uniji na referendumu o Brexitu 2016. godine.





Ishod izvan glavnog grada vjerojatno će biti manje jasan. Konzervativci su izgubili sveukupnu kontrolu nad vijećima u Southamptonu, Worcesteru i West Oxfordshireu, ali stranka nije prošla tako loše kao što su predviđale neke ankete. Jedna anketa uoči izbora pokazala je da bi konzervativci mogli izgubiti oko 800 mjesta u vijeću. John Curtice, profesor politike na Sveučilištu Strathclyde, rekao je da su rani trendovi sugerirali da su konzervativci na putu da izgube oko 250 mjesta. Međutim, neki čelnici lokalnih konzervativnih vijeća pozvali su Johnsona da podnese ostavku nakon lošeg učinka stranke, za što su okrivili njegovu kaznu i krizu troškova života.

John Mallinson, konzervativni čelnik gradskog vijeća Carlislea, rekao je za BBC da mu je “teško povući raspravu natrag na lokalna pitanja”. “Jednostavno ne osjećam da ljudi više imaju povjerenja da se na premijera može pouzdati da će reći istinu”, ustvrdio je. Simon Bosher, najviši konzervativac u Portsmouthu, kazao je da je vodstvo stranke u Westminsteru trebalo “dobro, dugo pažljivo pogledati u ogledalo” kako bi otkrilo zašto su izgubili mjesta.

Komentari

komentar





You may also like