London donosi zakon kojim se smanjuju prava migranata i štiti britanske vojnike od optužbi za zločine

U tijeku je novo zaoštravanje odnosa na relaciji Velika Britanija-EU inicirano od strane britanskog premijera Borisa Johnsona. O tome smo nešto više pisali u jučerašnjoj vijesti, prenesenoj iz tamošnjeg medija The Daily Telegraph (vidi poveznicu ispod teksta).

Britanska vlada sada ide još i dalje, i namjerava promijeniti niz zakona, između kojih i onaj, koji neće omogućavati migrantima i izbjeglicama koji se nalaze u toj zemlji zaštitu od deportacije. Osim toga, britanskim vojnicima omogućit će se zaštita od optužnica, povezanih s njihovim aktivnostima izvan granica Velike Britanije.

Prema navodima medija The Sanday Telegraph, britanska vlada radi na prijedlogu zakona o ograničavanju ovlasti po pitanju ljudskih prava. Mjere koje se razmatraju tiču se zakona o ljudskim pravima iz 1998. g., a odnosile bi se na gore navedene slučajeve s migrantima i britanskim vojnicima.

Ovakvi planovi Londona mogu dovesti do još većih sukoba s Bruxellesom, piše spomenuti medij. Bruxelles traži od Londona pridržavanje Europske konvencije o ljudskim pravima za osiguranje pravne suradnje nakon britanskog Brexita.

Podsjećamo: nakon što je Velika Britanija 1. veljače 2020. g. i službeno napustila EU, počelo je tzv. prijelazno razdoblje koje traje do kraja ove godine, i u vrijeme kojega bi se na Veliku Britaniju proširila pravila EU, prije svega oko sklapanja sporazuma o međusobnoj trgovini. London je te pregovore blokirao, smatrajući kako mu više nisu u interesu iako je to prethodno potpisao,  a ne namjerava produljivati rok za postizanje rješenja što samo podiže međusobne tenzije.

Boris Johnson: EU bi mogla „raščlaniti“ Veliku Britaniju





 

Komentari

komentar





You may also like