London jača britanski nuklearni potencijal

Atomskog naoružanja, čini se, nitko se pretjerano ne žuri odricati usprkos punih usta svjetskih političara o nužnosti njegovog reduciranja. To, zapravo, uopće i nije neobično. Naime, usprkos političkoj retorici, ugodnoj za uši šire javnosti, svi  oni koji to moraju znati jako dobro i znaju kako je upravo ta vrsta oružja za masovno uništenje ujedno i najbolji jamac da država koja njime raspolaže bude i sigurna od bilo kakvih vojnih napada izvana. Na istom je tragu, naravno, i Velika Britanija, ako ćemo vjerovati (a nema razloga za suprotno) britanskom mediju The Daily Telegraph.

On, naime, 13. ožujka piše, kako London namjerava okončati eru smanjenja svog arsenala nuklearnih bojevih glava (trenutačno ih ima oko 180) i da želi povećati njihov broj. Britanska vlada u iduće četiri godine namjerava potrošiti oko 80 milijardi funti (111,3 milijardi dolara) na modernizaciju vojske, dok bi tijekom 10 godina opseg financijskih sredstava namijenjenih za ove svrhe mogao iznositi oko 200 milijardi funti (278,4 milijardi dolara). To se želi učiniti „zbog straha od povećanja kineskog nuklearnog arsenala”. Britansko Ministarstvo obrane potvrdilo je da je vlada također odlučila ažurirati balistički raketni sustav Trident, kojim su naoružane podmornice klase Vanguard. Osim toga, očekuje se da će i same te podmornice biti zamijenjene podmornicama klase Dreadnought do početka 2030.-ih.

U sklopu prilagodbe suvremenim pogoršanim globalnim uvjetima, vlada Ujedinjenog Kraljevstva planira poboljšati oružje kojim raspolaže, posebno modernizirati svoj glavni tenk Challenger 2, kao i program bespilotnih letjelica (dronova) s obzirom na zabrinutost koja vlada prisutnošću ove vrste naoružanja u drugim zemljama, uključno i u Rusiji i Kini. Umjesto 758 borbenih vozila britanskog pješaštva Warrior, u uporabu će se uvrstiti više od 500 oklopnih borbenih vozila Boxer.

Posebno zanimljiv dio teksta je onaj koji se odnosi na planove Londona za smanjenje kupnje američkih nevidljivih zrakoplova 5. generacije F-35 Lightning II. Prvotno ih je bilo planirano kupiti 138. U.K. se trenutačno obvezalo na kupnju njih 48 za iznos od 9,1 milijarde funti (12,6 milijardi dolara) do kraja 2025. godine.

Međutim, ovaj dogovor uključuje plaćanje u obliku nekoliko tranši tijekom niza godina, što bi britanskim vlastima moglo omogućiti  odgodu odluke o točnom broju naručenih lovaca i tako izbjeći sukob s Washingtonom, navodi spomenuti medij. Istodobno, Velika Britanija još uvijek nastoji ulagati u razvoj europskog višenamjenskog lovca 6. generacije Tempest.

U okviru koncepta “Globalne Britanije”, kojeg je premijer Boris Johnson proglasio novim modelom za pozicioniranje zemlje na međunarodnoj areni nakon Brexita, veća pozornost posvetit će se Indo-pacifičkoj regiji, kao i razmatranju mogućnosti za povećanje broja vojnika u svojim bazama na Bliskom istoku i Tihom oceanu, prije svega u Australiji, Singapuru i Japanu, navodi The Daily Telegraph.





Sve to, kako bi se osigurala sloboda plovidbe u „kineskom dvorištu“.

 

Komentari

komentar





You may also like