London je spreman za summit 5 stalnih članica VS UN-a, pod jednim uvjetom

Na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji o sjećanju na žrtve holokausta u Jeruzalemu, ruski predsjednik Vladimir Putin u svom je govoru iznio prijedlog o nužnosti organiziranja summita čelnika 5 stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a još ove godine, otvoreno kazavši kako se ljudska civilizacija našla u egzistencijalnoj opasnosti. Drugim riječima, kazao je kako aktualne svjetske krize, koje se sve više produbljuju zbog različitih interesa različitih regionalnih i globalnih igrača, mogu izmaći kontroli a što može dovesti do katastrofalnih posljedica. Putin je kazao kako će Moskva svoj prijedlog odaslati čelnicima SAD-a, Kine, Francuske i Velike Britanije.

O tome smo opširnije pisali u našem tekstu (vidi link ispod), kada smo također kazali kako je Putinov prijedlog još istog dana u Jeruzalemu podržao i francuski predsjednik Emmanuel Macron, idućeg dana i kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, a da će Velika Britanija svoju odluku o tome posve sigurno uvjetovati stavom Washingtona. A upravo se to i dogodilo.

Prema navodima ruskog medija Kommersant od 15. veljače, koji se poziva na izvore unutar ruskih državnih struktura, London se suglasan s Putinovim prijedlogom, ali pod uvjetom da se na to odluči Washington. Time se Velika Britanija pokazala kao „slaba karika“ u lancu odlučivanja o najvažnijim svjetskim problemima. Dalje se navodi kako ključnu ulogu u usvajanju Putinovog prijedloga imaju Sjedinjene Države, a da će Velika Britanija s velikom dozom vjerojatnosti poduprijeti američki stav.

 

Zoran Meter: Putinov prijedlog o summitu „petorice velikih“! Slijedi li nova konferencija u Jalti ili Teheranu?





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like