London: Moldavija bi trebala biti naoružana prema NATO standardima

Malenu i siromašnu Moldaviju se itekako tiče što se događa na njezinim istočnim granicama.  Slično kao i Ukrajina, na istoku zemlje, u poluautonomnoj regiji Pridnjestrovlje vladaju proruski separatisti. Nedavno je u toj regiji zabilježen porast oružanih napada.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss sugerirala je da bi Moldavija trebala biti naoružana prema standardima NATO-a, iako nije članica tog Saveza, prenosi BBC. Ministrica, koja se čak i na Zapadu ističe po proturuskoj retorici, rekao je da ta zemlja mora biti “trajno osposobljena da se brani”. Rekla je da o toj ideji raspravlja s britanskim saveznicima. Rekla je da je jasno da je, unatoč ograničenom uspjehu u Ukrajini, predsjednik Vladimir Putin zadržao “ambicije da stvori veliku Rusiju”. Moldavija, nekoć sovjetska republika, nalazi se na jugozapadnoj granici Ukrajine. Ne dijeli granicu s Rusijom, ali je relativno blizu nekih regija koje trenutno zauzimaju ruske snage na jugu Ukrajine. U Pridnjestrovlju je trenutno oko 5000 pripadnika proruskih “mirovnih snaga”.

Njezini komentari uslijedili su nakon što je Rusija izjavila da ima potpunu kontrolu nad ukrajinskom lukom Mariupol. Moskva je tvrdila da je grad u potpunosti “oslobođen” – nakon što su posljednji ukrajinski branitelji položili oružje. To će osloboditi dodatne ruske snage za sudjelovanje u, čini se, velikoj ofenzivi u regiji Lugansk. Dani pojačanog bombardiranja omogućili su proboj nekih ukrajinskih položaja.

Komentari

komentar

You may also like