London mora biti spreman za rat s Rusijom, kaže načelnik oružanih snaga

Šef britanskih oružanih snaga na odlasku rekao je da će njihova vojska morati biti spremna za rat s Rusijom nakon nedavnih napetosti u istočnoj Europi, ali da ne vjeruje da Vladimir Putin stvarno želi “pravi rat” sa Zapadom, piše The Guardian.

General Sir Nick Carter rekao je da je Rusija sada veća prijetnja u istočnoj Europi nego što je bila kada je prije osam godina kada je on zauzeo tu poziciju. Rekao je da se “snažno nada” da neće biti rata s Rusijom i da ne vjeruje da zemlja želi fizički rat, ali NATO mora biti spreman na takvu opciju.

Tvrdi da su zabrinjavajuće napetosti na granici između Poljske i ruskog saveznika Bjelorusije, ali da nije postoje znakovi opasnosti i zbog ruskih trupa duž granice s Ukrajinom.

Liz Truss, ministrica vanjskih poslova Velike Britanije, ovog je vikenda pozvala Putina da intervenira oko “sramotne migrantske krize” koja se odvija na granici. Zapadne zemlje optužuju Bjelorusiju da privlači ljude koji žele doći u EU na granicu, dok Poljska odbija njihove napore da uđu.

Bivši časnik MI6 Christopher Steele rekao je kako vjeruje da Moskva misli da je u ratu s Ujedinjenim Kraljevstvom i njezinim saveznicima. Upitan o ovom gledištu, Carter je rekao: “Rusija vjerojatno smatra globalni strateški kontekst kontinuiranom borbom u kojoj će, mislim, primijeniti sve instrumente nacionalne moći kako bi postigli svoje ciljeve. Ali na taj način Rusi ne žele pokrenuti fizički rat. Dakle, da, na neki način mislim da je u pravu. Pitanje je, naravno, kako vi definirate rat, a ja bih kao vojnik bio sklon definirati rat kao stvarni čin borbe, ali mislim da oni to ne žele. Mislim da žele pokušati postići svoje ciljeve na prilično suptilne načine.”

Također, general Carter tvrdi da je najvjerojatnije da su stanja na granici Bjelorusije i Ukrajine “klasično odvraćanje pažnje” od strane ruske vlade ovog tipa koje se odvija “godinama i godinama”. Tvrdi da je takvo odvraćanje pažnje klasični ruski način “iz bilježnice hibridnog ratovanja i širenja dezinformacija”.  Na pitanje može li se stanje na granicama pretvoriti u pucnjavu, Carter je rekao: “Ne znam. Mislim da moramo biti na oprezu i moramo osigurati jedinstvo u NATO savezu i ne dopustiti da se pojave praznine u našem kolektivnom jedinstvu”.





Carter je također priznao da situacija u Afganistanu “nije dobra”, nakon što je u kolovozu u vrijeme preuzimanja vlasti od strane talibana tvrdio da se skupina promijenila i da joj treba “dati prostor” za formiranje vlade. Admiral Sir Tony Radakin (55) šef mornarice, preuzima dužnost čelnika oružanih snaga, a Carter bi trebao odstupiti krajem mjeseca.

Komentari

komentar





You may also like