London naređuje Kini da zatvori “tajne policijske postaje” na britanskom tlu

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva naredila je Kini da zatvori tajne policijske postaje koje djeluju na britanskom tlu, kaže ministar sigurnosti Tom Tugendhat u pisanoj izjavi parlamentu. Službeni London je prethodno objavio da su izvješća o neprijavljenim policijskim postajama u zemlji “izuzetno zabrinjavajuća” i da je bilo kakvo zastrašivanje stranih državljana na britanskom tlu od strane Kine ili drugih država neprihvatljivo, prenosi BBC.

Britanska policija istražila je tvrdnje nevladine organizacije za ljudska prava Safeguard Defenders da su takve policijske postaje djelovale na tri britanske lokacije, rekao je Tugendhat danas. “Mogu potvrditi da do danas nisu identificirali nikakve dokaze o nezakonitim aktivnostima u ime kineske države na ovim lokacijama”, rekao je. “Ocjenjujemo da su policijski i javni nadzor imali utjecaj gušenja na sve potencijalne funkcije koje su ove lokacije mogle ostvarivati.”

Američki savezni agenti uhitili su u travnju dvojicu stanovnika New Yorka zbog navodnog upravljanja tajnom kineskom policijskom postajom u kineskoj četvrti Manhattana.

Kina je rekla da se čvrsto protivi onome što je nazvala američkim “klevetama i blaćenjem”. Britanska vlada rekla je da zna za oko 100 takvih postaja diljem svijeta. Kineska vlada je ranije rekla da postoje centri izvan Kine koje vode lokalni volonteri, a ne kineski policajci, a čiji je cilj pomoći kineskim građanima obnoviti dokumente i ponuditi druge usluge. “Ured za vanjske poslove Commonwealtha rekao je kineskom veleposlanstvu da su sve funkcije povezane s takvim ‘policijskim stanicama’ u Ujedinjenom Kraljevstvu neprihvatljive i da ne smiju djelovati ni u kojem obliku”, rekao je Tugendhat.

“Kinesko veleposlanstvo naknadno je odgovorilo da su sve takve postaje trajno zatvorene. Sve daljnje optužbe bit će brzo istražene u skladu sa zakonima Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je britanski ministar.

Komentari

komentar





You may also like