London nudi građanima Hong Konga put do državljanstva; Peking odgovara: ne ćemo priznavati britanske putovnice

Velika Britanija u petak je pozdravila novu vizu koja građanima Hong Konga nudi put prema britanskom državljanstvu, ali je Peking objavio da više neće priznavati posebne britanske putovnice koje se nude stanovnicima bivše britanske kolonije.

Britanija i Kina mjesecima se prepiru zbog, kako tvrde London i Washington, pokušaja ušutkavanja neistomišljenika u Hong Kongu, dok Peking kaže da su stavovi Zapada zamagljeni dezinformacijama i imperijalnim mamurlukom.

Nametanje zakona o nacionalnoj sigurnosti u bivšoj britanskoj koloniji u lipnju prošle godine natjeralo je Britaniju da ponudi utočište za gotovo tri milijuna stanovnika Hong Konga koji ispunjavaju uvjete za putovnicu BNO od 31. siječnja.

“Neizmjerno sam ponosan što smo uveli ovu novu rutu za građane Hong Konga s BNO putovnicom da žive, rade i stvaraju svoj dom u našoj zemlji”, rekao je britanski premijer Boris Johnson, misleći na posebnu britansku nacionalnu prekomorsku putovnicu.

Kina je uzvratila i objavila da neće priznavati BNO putovnice kao valjani dokument za putovanje od 31. siječnja.

“Britanija pokušava pretvoriti veliki broj ljudi iz Hong Konga u drugorazredne britanske građane. To je u potpunosti izmijenilo izvornu namjenu BNO-a”, rekao je na redovnom brifingu za medije kineski ministar vanjskih poslova Zhao Lijian.





Građani Hong Konga s BNO putovnicom moći će živjeti, studirati i raditi u Britaniji pet godina i naposljetku podnijeti zahtjev za državljanstvo.

Komentari

komentar





You may also like