London planira najveće vojno ulaganje od Hladnog rata

Velika Britanija najavila je u četvrtak najveće vojno ulaganje od kraja Hladnog rata. Premijer Boris Johnson želi izboriti vodeću ulogu za Britaniju, u novoj eri globalne suradnje i slobodne trgovine, koju namjerava ojačati modernim vojnim i kibernetičkim kapacitetima.

Johnson je rekao da su povećana ulaganja odraz potrebe za poboljšanjem vojne sposobnosti, što uključuje nove tehnologije uz planove o novom svemirskom zapovjedništvu i agenciji za umjetnu inteligenciju.

U govoru u parlamentu u četvrtak u kojem će dati kratak pregled prvih zaključaka iz najveće analize vanjske i obrambene politike u tri desetljeća, Johnson će najaviti dodatnih 16,5 milijardi funti za vojsku kroz sljedeće četiri godine.

Vojni budžet trenutno je nešto ispod 42 milijarde funti godišnje.

“Donio sam ovu odluku u jeku pandemije jer obrana kraljevine mora biti prva”, poručio je Johnson u priopćenju.

“Međunarodna situacija je opasnija i intenzivno konkurentnija nego u bilo koje vrijeme od Hladnog rata”, rekao je Johnson, dodajući da Britanija mora stajati uz svoje saveznike.





“Kako bismo to postigli, moramo ojačati naše kompletne kapacitete”, zaključio je Johnson.

Odluka o novim ulaganjima došla je tjedan dana nakon što je Johnson rekao izabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu da je Britanija odlučna ostati njegov vrijedan vojni saveznik.

Ministar obrane Ben Wallace rekao je da Britanija neće ulagati u vojsku nauštrb sredstava za međunarodnu pomoć, nakon medijskih izvješća da će milijarde funti biti povučene iz budžeta za pomoć inozemstvu.





Komentari

komentar

You may also like